Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато жените станаха художници

10
Снимка: Диана Попова

Неочакван спор за названието на изложбата "Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни", още преди тя да бъде открита, сякаш проектира с днешна дата темата за жените в творчеството и изкуството. Защо "жените художници", а не "художничките" – бе въпросът, на който публиката може би ще открие отговора в СГХГ. Заедно с множество произведения на познати и непознати имена както в изящните, така и в приложните изкуства.
7. Кирил Буюклийски. Карикатура на жените художници във вестник „Литературен час“, бр. 36 от 1937 г.
Изложбата продължава до 27 ноември.

За нея е разговорът с Аделина Филева, директор на СГХГ, и с кураторите Милена Балчева и Рамона Димова.


Снимки: Диана Попова, Милена Балчева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45