Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IX национален фестивал "Есенни пасажи"

През октомври в Несебър се проведе този прекрасен фестивал "Есенни пасажи". 

И тази година жителите на общината и гостите на града не пропуснаха да отпразнуват сезона на морските дарове с богата програма, която предложи ред прояви като маринистка изложба, концерти, готварско шоу, прожекции на  филми за подводните богатства на Несебър и традиционния конкурс за рибена чорба, приготвена на борда на риболовните кораби. 

За всичко това разказва Златин Чаушев – началник на Отдел "Световно културно наследство" към Община Несебър.

А щом стане дума за Несебър, не може човек да не се сети и за поета и музикант Иван Ненков, написал редица хитове с морски привкус и изпълнени от най-видните български поп изпълнители.

Всичко това ще чуете в поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм".

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
поетесата Рамела Бохосян

Приятели от радиоефира гостуват в "Семейно радио"

"Моето семейство" посреща редовните слушатели на програма "Христо Ботев" – поетесата Рамела Бохосян и Владо Попов – носител на членска карта 1 от вече станалия история Клуб "Приятели на програма "Христо Ботев".  Завръщането към рубриките "РадиоУлица" и "Събуди се със стих" в сутрешния блок на програмата отпреди десетилетие отвеждат..

публикувано на 24.10.24 в 14:00

Първо национално проучване на зелените решения у нас

В България се създават зелени иновации, които са уникални на световно ниво, показа изследването "Зелени решения от България 2024" . 42% от зелените стартъпи и научни проекти, както и 26% от гражданските организации развиват глобални иновативни решения по ключови теми на устойчивото развитие, разкриват данните от проучването. В България..

публикувано на 24.10.24 в 12:25

Субкултурите на прехода: "Алтерофилия" разказва за 90-те

В рубриката "Епизоди от живота" ви представяме една интересна видеопоредица, която е посветена на културата на 90-те години – "Алтерофилия". Инициативата е на креативното студио "Рефлектор" и събира представители на различни субкултури, за да пресъздаде духа на онова време и да покаже как последното десетилетие на XX век е формирало няколко..

публикувано на 24.10.24 в 10:59

Морската медицина и метеорология на фокус на III Варненски фестивал на науката

На III Варненски фестивал на науката, който ще се проведе от 24 до 27 октомври 2024 г. във Фестивалния и конгресен център във Варна, ще се съберат водещи учени от България и света, за да представят своите последни открития и иновации в различни области. Основен акцент в програмата е състоянието на морската среда и нейното влияние върху..

публикувано на 24.10.24 в 10:44

Защо у нас е много трудно да се стигне до йоден дефицит в организма?

Йодният дефицит е проблем, който макар и намалял в България, продължава да бъде актуален в световен мащаб. На 21 септември, по време на Световния ден за борба с йододефицитните заболявания, лекари отново напомниха за значимостта на този елемент за здравето. В интервю за "Lege Artis" доц. д-р Александър Шинков, председател на Българското дружество по..

обновено на 23.10.24 в 13:43