Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 години джаз и демократични промени

Румен Александров: Никой не може да попречи на този, който иска да свири

Румен Александров е изпълнител на банджо и китара и създател на Alexandroff Ragtime BandТой основава бенда през лятото на 1986 г., но първата им поява на сцена е през април  месец на следващата година.

“35 години се изнизаха, без да се усетим. С повечето хора сме от самото начало. След като за 35 години не успяхме да се скараме сериозно, това е много голямо постижение. Имам честта и привилегията да работя с един прекрасни хора и музиканти. Бих пожелал на всеки едни от колегите да има такива отношения с хората“.

Това казва Александров в интервю за БНР.

Какво се промени за 35 години?

“Много хора казват, че това или онова е било забранено. Да, имаше забрани, но въпреки всичко музикалните фестивали съществуваха. Да, имаше обструкции, имаше някои пречки, но никой не можеше да попречи на този, който иска да свири“, казва още той в ефира на “Нашият ден“.

“Пречките обаче не бяха отрязани автоматично след 1989 г. Най-трудно беше от средата на 90-те години. Въпреки че се появиха доста музикални  клубове в София, но се появи и тази лепкава и мазна музика, за която езикът ми не се обръща, за да нарека по име. Тогава, места, в които сме свирили и са ни приемали охотно, пренасочиха средствата си в някакви други посоки.

След 1989 г. имаше един възторг и подем, едно усещане за свобода. Много хора обаче бяха разочаровани, защото не поискаха да разберат малката причина – не трябва да чакаш някой друг да направи нещо, направи сам за себе си. Държавата няма да ти помогне, ако ти не направиш нещо за нея“, казва още той.

Групата може да се чуе на 9 ноември (сряда) от 19:00 часа вечерта в клуб Singles в НДК.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Бендът е създаден през лятото на 1986 г. от Румен „Дебелия“ Александров (Roumen „Fats“ Alexandroff). Първата сценична изява е през април 1987 година в Пловдив на Младежката джаз сцена, организирана от журналиста Владимир Гаджев.

ARB е кръг от музиканти, обединени от интереса им към традиционалния джаз – рагтайм, диксиленд, блус. ARB концертира в различни като инструментариум и брой инструменти формации – единствено ненарушимо правило (с изключение на първите две-три изяви) е отсъствието на ударни инструменти. Дълги години ARB основно е трио – кларинет, банджо, туба, понякога квартет с пиано, но в някои случаи са прибавени тромпет, тромбон и саксофони.

От 1987 г. до лятото на 1990 г., заедно с джаз-критика Владимир Гаджев, ARB е оркестър-домакин на „Saturday Jazz Club“ и организира фестивала „Jazz In The Garden“ през 1988, 1989 и 1990 година в София. В клуба свирят всички водещи по това време български джаз изпълнители – Динамит Брас Бенд, Бели, Зелени, Червени, Акустична версия, Йълдъз Ибрахимова, Теодоси Стойков, диригентът Александров Владигеров, и много други. В третия фестивал участва и пианистът Милчо Левиев със своето комбо.

По различно време бендът е участвал във всички български джаз фестивали в София, Пловдив, Русе, Банско, Тетевен, Бургас и др. Всяка година ARB участва в габровския Диксиленд парад – единственият специализиран фестивал за традиционален джаз на Балканите. От края на 1987 г. в много от концертите участва певицата Светла Гостева. Музикалната ѝ кариера започва в края на 1960-те години в Прага, където учи английска и испанска филология. Работи с пражките „Steamboat Stompers“, с които записва LP в Supraphone през 1970 г. Освен това изнася концерти с холандския пианист Jack Van Poll (по това време също студент в Прага). След завръщането си в България Гостева дълго време е солистка на най-популярния по това време състав – пловдивските „Бели, Зелени, Червени“ на саксофониста Веселин Николов.

Снимки: Уикипедия
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53