Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ковач в София на 3 ноември за рождения ден на "Аларма Пънк Джаз"

За легендарния новосадски музикант и неговия квартет ще открият българските инструментални формации Ambient Folklore и Space Trio. Всички закупени билети за обявеното преди година издание важат без презаверка

Борис Ковач
Снимка: Нада Жганк

Най-сетне трижди отлаганият софийски концерт на световноизвестния композитор на нова музика и саксофонист на Войводина Борис Ковач и неговия New Ritual Quartet ще се състои на 3 ноември, четвъртък, в "София лайв клуб" като част от честванията на 14-ия рожден ден "Аларма Пънк Джаз", концертната серия на вечерното предаване за култура "Аларма" на програма "Христо Ботев". Поради специфичната международна обстановка и неколкократно променяните Ковид-протоколи през цялата 2021 и началото на 2022 се наложи голямото събитие на няколко пъти да бъде пренасрочено, но нека вземем позитивите от цялата ситуация – програмата за 3 ноември ще е още по-богата, ще включва както избрани произведения от камерната музика на Ковач и нови аранжименти на познати, но и на никога несвирени пред публика произведения от периода на неговите театрално-джазови формации LaDaABA Orchest и La Campanela, така и съвсем нови творби, родени през последната година.

Борис Ковач (1955, Нови Сад) е композитор, саксофонист и мултимедиен артист от провинция Войводина, Сърбия. Създател е на музикалните формации Ritual Nova Ensemble (прероден днес, четвърт век по-късно, като New Ritual Quartet), LaDaABa Orchest и La Campanella, както и на Музикалния театър "Огледало" в Нови Сад. Записва музиката си в домашното си студио Kachara в селцето Буковац над Петроварадинската крепост. Уникалното му творчество носи духа на мултиетническата Войводина и включва театрална, филмова и съвременна камерна музика, квази-танга и валсове, деликатно вмъкнати фолклорни елементи, пърформънс на границата между музиката и други сценични изкуства (особено програмата "Последното балканско танго") и съвместни проекти с композитори и инструменталисти като Стеван Ковач Тикмайер и Давид Йенгибарян.

В София не сме го гледали от 2014г., а конкретно в "София лайв клуб" – от 2012, когато представи за пръв път на международна сцена програмата на импровизационното си дуо с арменския акордеонист Давид Йенгибарян. В настоящия момент го хващаме в съвсем нова творческа фаза – тъкмо след завършването на първия му документален филм като режисьор ("4 слънца и пиано", посветен за живота извън системата) и на албума с песни по произведения на Пабло Неруда, Рилке и Блейк "Garden Of Love" (съвместно с живеещия в Мелбърн певец Йосип Томич и с израелския контрабасист Дани Мор). А ето какво разказва за дългогодишното си познанство с Борис Ковач един от най-старите му приятели от България.

Преди неговия квартет на сцената на "София лайв клуб" с кратки 30-минутни сетове ще излязат две емблематични български инструментални формации – Space Trio и Ambient Folklore.

Автор на плаката: Ивайло НиколовSpace Trio е създадено от легендата на съвременната импровизирана музика у нас Георги Ангелов (перкусии), Живко Братанов (пиано) и Васил Хаджигрудев (контрабас). Имат един издаден албум за португалския авангарден лейбъл Creative Sources, a тази есен бяха и първата българска формация, поканена да участва на фестивала "Джаз край Вардара" в Македонската филхармония. Васл Хаджигрудев е състудент на Лав Ковач, сина на Борис Ковач и дългогодишен барабанист на всичките му групи, и двамата свирят заедно в триото "ХаКо" (от ХАджигрудев и КОвач), пост-джаз квартета Zemljani и експерименталното дуо "Схимник". Васил е и българският участник в екипа на новосадския лейбъл за съвременна музика и авангарден джаз HORZ, основан от Лав Ковач.

Ambient Folklore e нова инструментална реинкарнация на познатото трио за средновековна музика със същото име. В основата са Петър Делчев от "Исихия" и "Кайно йесно слонце" (еллектрифицирано хърди-гърди) и Евгени Чакалов (електрическа баритонова китара). През 2021г. към тях се присъединяват още Юлия Узунова от "Кайно йесно слонце" (калвишни и саунд дизайн) и Петър Тодоров от "Ирфан" (електрически перкусии). Творчеството им е на границата между фолклора, пост-рока и съвременната музика и предлага богата палитра от мелодии и звукови текстури, едновременно сродна на предишните групи на членовете на квартета и съвсем нова като звук и концепция. Ambient Folklore стоят еднакво добре на сцена и с атмосферични дроун-ембиънт проекти като Leaver, с които беше първият им концерт в Дома на киното през 2020г., и с инди-фолк герои като Tapi Project от Гуджарат, с които свириха заедно това лято. На 3 ноември "Аларма Пънк Джаз" ще ги постави в една съвсем нова среда… или пък не чак толкова нова: нека си припомним, че като член на "Исихия" Петър Делчев вече е свирил с Борис Ковач на една сцена – преди цели 20 години във Военния клуб.

Програмата за вечерта като часове е следната:

19.00ч. – отваряне на вратите на клуба

20.15ч. – Space Trio

20.50ч. – Ambient Folklore

21.40ч. – Борис Ковач и New Ritual Quartet

А рожденият ден продължава и на следващата вечер – петък (4 ноември) от 21.00 ч. в клуб "Сингълс" (отново в НДК, но на вход А4) – с авангардния джаз квинтет KUHN FU (Холандия-Германия-Турция-Аржентина-САЩ-Великобритания-Израел), в който навремето свиреше и Лав Ковач, а още по-рано, преди десетилетие, и Стефан Горанов.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15