Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите 9 психолози в България с EuroPsy сертификат са факт

На днешния 4 ноември от 16:30 часа в Аулата на СУ тържествено ще бъдат връчени EuroPsy сертификати на първите девет психолози в България, удостоени с европейски признание на тяхното образование и квалификация по психология. Също така ще се отбележат и 50 години на специалност Психология в Софийския университет.

EuroPsy е Европейска система за сертифициране на психолози, създадена от Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA). EuroPsy предоставя единен стандарт за професионална компетентност и етично поведение, приет от Националните асоциации на психолозите от 38 държави (включително всички страни от ЕС), които са членове на EFPA.

“Връчваме тази награда на Дружеството на психолозите за най-добър принос за развитие на психологическата практика у нас по две причини. От една страна, годишнината от създаването на специалността, това е през 1982 г. От друга страна, затова, че е подготвила тези девет специалиста да бъдат признати от Европейската федерация на психологическите асоциации за равноправни членове на психологическата общност в Европа“, казва в ефира на “Нашият ден“ проф. Сава Джонев, председател на Дружеството на психолозите в България и допълва:

“На 15 ноември получихме своето номиниране и оттам нататък се борим и работим с хората, които вече са натрупали този опит, защото без да са подготвени, че това някога ще бъде оценено, те са работили по шест, по седем години над своята квалификация и сега е едно прекрасно съвпадение тяхната квалификация да бъде оценена на европейски ниво и да им позволи тази европейска мобилност. 26 държави стоят зад тази диплома“.

“Специалността се развива паралелно с дружеството на психолозите, което е основано през 1973 г. и работи ръка за ръка с тази общност. То получава информация от съсловието, изпраща я в академични среди и те регулират своите програми и достигаме до настоящото ниво.

Дружеството на психолозите има стратегия и в нея влизат всички специалности в България, тя се преподава в седем университета у нас. Ние помагаме, за да може те да достигнат стандартите на EuroPsy. Ще имаме цяла гвардия от готови и добре работещи психолози.

Имаме и друга задача и това е да направим нашата професия регламентирана. Регламентацията изисква закон. Проектозаконът е готов, той е внасян един път в Народното събрание, но поради неговото разпадане процедурата не беше довършена“.

“Сега чакаме новото Народно събрание да регулира своите вътрешни проблеми и отново да го внесем. Това е един изключителен закон, който ще осигури високите стандарти в обслужването на обществото“, посочва още той в интервю за БНР и допълва:

“Този законопроект ще обедини професионалната дейност на всички психолози и ще регулира стандарта, високото равнище на представянето на техните услуги.

В изследване на организационната култура на съсловието на психолозите, което направихме съвсем наскоро се оказа ,че само 22% от анкетираните считат, че дружеството е търсено за експертни мнения и хората и институциите се съобразяват с тях. Това е много ниско равнище и ние искаме да преодолеем този световен глад за психология, защото и в световната общност проблемите са много големи, лидерите не взимат правилните решения на събитията, нито представляват пример за подражание в политиката. Този глад за инструменти може да бъде попълнен от психологическата наука“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво вълнува Поколението Z: Личният поглед на Рая Господинова

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" участва Рая Господинова, ученичка в 12 клас на Първа английска гимназия, с която обсъждаме Поколението Z и какво вълнува младите хора днес. "Аз много си харесвам поколението", споделя Рая и допълва: "Успях да се обградя с хора, които са свестни". Тя заявява, че е ангажирана с всичко, което се..

обновено на 03.10.24 в 11:15

Монография на учени от БАН с насоки за по-практическо обучение

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" гостуват двама от авторите на колективната монография  " Процесуален подход в образованието. Развиването на ключови компетентности чрез философия и гражданско образование" .  Книгата разглежда важни аспекти на образованието и различните подходи към него. Една от ключовите теми е използването..

обновено на 03.10.24 в 10:34

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54