Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Седмица на бащата

На 7 ноември стартира Седмицата на бащата – една от инициативите на Асоциация "Родители". Седмицата продължава до 13.11.2022, а организаторите са подготвили няколко любопитни дейности, сред които и интересно предизвикателство към родителите под надслов "Безценно с татко“ (#БезценноСТатко). Защото времето, което един баща прекарва с детето си, е безценно.

Защо ролята на бащата е ключова в изграждането на личността и обществото?

Яна Алексиева и Мария НиколоваЯна Алексиева и Мария Николова от Асоциация "Родители" коментират инициативата в “Нашият ден“:

“Девета година организираме нещо, което странно започна да се превръща в традиция. Казваме странно, защото го инициирахме 10 организации преди 9 години с идеята по-скоро да повдигнем темата за ролята на родителя, на бащата, на баланса между майката и бащата.

Защото не говорим и не искаме да бъдем разбирани, че говорим фокусирано единствено и само за бащите, а по-скоро колко е ключово двамата родители да се допълват. Бащата също да бъде достатъчно активна част и да му бъде позволено да е такава в живота на детето си и той самият да го осъзнае.

Седмица преди това хората започват да питат – има ли организирано нещо? Благодарни сме, че има много детски градини, читалища и училища, които толкова усвоиха седмица на бащата, че тя е част от техния календар. Дори няма усещане, че тя е някъде нещо външно на училището. Забелязваме, че вече се говори много по-леко и по-нормално. Смело мога да кажа, че всички ние, като експерти и организации, променихме нагласите, че бащата не е само мускулестият човек, който изкарва по цял ден пари“.

Промени ли се очакването към бащите?

“Бащите определено трябва да участват повече в живота на децата си, тъй като ги насочват. Моят мъж рисуваше от малък с детето, то имаше талант, но той го разви. Те прекарваха всяка вечер в рисуване. В рамките на кампанията получихме страхотни видеа, имаше едно видео, в което баща и син почистват двора. Имаше и край казана за ракия и други забавни видеа. Бащата в повечето случаи е този, който предизвиква детето да рискува, който го кара малко де се предизвика и да преодолее собствените си страхове.

Работата ни по темата с бащи дълбоко в себе си тя осъзнава този важен модел, който създават и двамата. И ако тя тръгна преди много години от идеята, че колкото повече едно дете има двата модела за справяне, толкова повече ще бъде социално и емоционално, много по-малко ще бъде агресивно и насилствено. Това през годините все повече се доказва от много изследвания, че двата модела вкарват различно поведение в детето. В България продължаваме да бъдем една изключително феминизирана среда, в която децата растат“, казват още двете дами в интервю за БНР.

Бащите, които искаха да се включат в празника, заснеха кратки видеа (30 сек – 1 минута), които показват как обичат да прекарват времето си с децата. Татковците имаха широко поле за действие – темите им можеха да обхващат всякакви аспекти – "Обичам да рисувам с тате“, "Обичам да катеря върхове с тате“, "Обичам да готвя с тате“, "Обичам да строя лего с тате“, "Обичам да играя баскетбол с тате“ и др.

Какви ще са събитията в Седмицата на бащата – чуйте от пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35