Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Николов разказва

Снимка: nma.bg

"Явно бе, че за да заслужа по-добра участ, трябваше да платя прекалено висока цена, да продам личните си убеждения, да направя може би и някому зло, а аз не съм годен да се примиря с такова самоомърсяване. Успявах да се провирам между несправедливостите и жестоките удари, без да ми тежи нещо на съвестта. Запазвайки мълчание и задоволявайки се с най-малкото парични средства, запазвах убежденията си, независимостта си в мисленето и разсъждението, успявах морално да се самозапазя, а това бе най-важното за мене.“

Това са думи на композитора Лазар Николов в "Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли". Както пише в предговора редакторът на книгата проф. Юлиан Куюмджиев, книгата е "хроника на повече от половин век – времевият обхват, посочен от автора, е от началото на 30-те години на миналия век (детството му) до края на 1988 година, а текстът е писан в период от петнадесет години" и заключава – "спомените му представляват изключително важно свидетелство за времето, в което е проправен пътят на Новата музика в България.“

Елиана Захариева разказва за книгата по повод отбелязването на 100-годишния юбилей на композитора в сп. "Култура": "Около пет години преди кончината си чичо ми Лазар Николов донесе у нас един добре опакован пакет и ми го даде с молбата да го съхранявам, да не го чета и да го отворя след петнайсет години. Така и направих. През 2020 г. отворих пакета и прочетох написанoто от него – ръкопис в пет тетрадки. За мен текстът освен интересен с фактологията си, разбира се, през субективния поглед е и дълбоко емоционален. Предоставила съм го на трима музиканти, които в последните години от живота на Лазар Николов бяха неотлъчно до него – Драгомир Йосифов, проф. Юлиан Куюмджиев и проф. Ангелина Петрова".

Книгата "Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли" вече е факт. В нея можем да прочетем спомени за имена от българската музика като Любомир Пипков, Петко Стайнов, Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Константин Илиев, Георги Тутев, Добрин Петков, Васил Казанджиев. На корицата е портретът на композитора (1940 г.) от Никола Ганушев. В Националната музикална академия на 9 декември ще се състои премиерата и концерт с изпълнения на творби от Лазар Николов.

Чуйте проф. Юлиан Куюмджиев.

Снимка – НМА "Проф. Панчо Владигеров"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28

Всеки ден е "Триумф"

Заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността, " Триумф " на Петър Вълчанов и Кристина Грозева взе " Златна роза " за най-добър филм на тазгодишния 42-ри фестивал на българското кино във Варна. За журито, публиката и Съюза на българските филмови дейци той беше..

публикувано на 30.09.24 в 17:37

Моноспектакълът "Х" – в жанра на театралната горчилка

Нека наречем "Х " точката, в която се пресичат публичният ни образ – онзи, който конструираме " за пред хората " , който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли – и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56

Лабиринтите на полуистината в изложбата Fake (f)or Real

Лабиринтите на фалшификациите и полуистините от вчера и днес ще преброди всеки посетител на пътуващата изложба Fake (f)or Real на Дома на европейската история в Брюксел, която гостува на Националния етнографски музей до 20 октомври . За човечеството, което във всяка епоха е било мамено, и за мащабния разказ в изложбата в "Terra Култура"..

публикувано на 30.09.24 в 11:21