Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Света гора не пускат жени от 1045 година

В "Покана за пътуване" понякога поемаме плътно дъх и надникваме зад дувара на духовното. Фоторепортерът Цветан Томчев, носител на наградата за журналистика "Черноризец Храбър", ще ви поведе към едно свято място, където гостът не може да остане повече от четири дни, а аз няма никога да стъпя. Просто защото е забранено за дами. Дори женски животни не се допускат. Сигурно вече сте се досетили, че става дума за Атон. А ако се чудите защо има запрещение за слабия пол, ще обясня чрез предание. Божията майка и Свети Йоан тръгнали за Йопа в Кипър, за да видят Свети Лазар. Изведнъж извила буря, лодката им започнала да се люлее и се разбила близо до днешния манастир Ивирон, на все още езическия по онова време Атон.


На брега Богородица щом се свестила, изпаднала във въодушевление от дивната красота на планината, благословила я и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина.

Изведнъж чула глас: "Нека това място да бъде твое наследство, рай и небе и избавление за онези, които търсят спасение".

От тогава планината е посветена на Дева Мария и не се позволява присъствието на други жени освен Божията майка.

От векове българите ходят на поклонение в Света гора като на по-близък хаджилък от Йерусалим. В този смисъл Цветан Томчев е нещо като хаджия.

Според преподавателя в Националната гимназия по фотография и полиграфия, българският манастир на Атон е един от най-красивите – нашите предци очевидно не са жалели пари за вярата.


Ако сте дама и споделеното от Цветан Томчев е запалило авантюристичната жарава в сърцето ви, не пробвайте да се промъкнете на Атон, предрешени като мъж. През 1045 година, по време на управлението на византийския император Константин IX Мономах, е приет устава, който официално забранява даже на домашни животни от женски пол да пребивават на територията на Света гора.

Все пак трябва да признаем, че по време на турското робство бежанки са намирали убежище там. Указ на президента на Гърция от 1953 година предвижда от 2 до 12 месеца затвор за безразсъдни нарушителки. Запазването на забраната е едно от условията на Гърция при влизането ѝ в Евросъюза. Формално Атон е частно владение – цялата територия на полуострова е разделена на двадесет части между разположените тук манастири.

Снимки: Цветан Томчев

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Лакова: Децата са любознателни, отворени и бързо усвояват нови знания

Студенти от 7 до 11 години посетиха Университета за строителство, геодезия и архитектура за една седмица, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Силвия Лакова. Идеята за създаването на този университет, смята тя, е било да се предизвикат и насърчат естественото любопитство и критичното мислене на децата, като се повиши интересът им..

публикувано на 01.10.24 в 17:45

Палеонтологът Владимир Николов: Находището край Трън е прозорец към един изгубен свят

От 2 до 10 август тази година се проведе Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В резултат на извършените от екипа дейности са събрани над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни. Те ще позволят на палеонтолозите да..

публикувано на 01.10.24 в 09:30
Проф. Марин Георгиев

Явните и скритите кодове на тялото

Основен гост и изразител на мнения по темата бе проф. Марин Георгиев – председател на Българското урологично дружество. Човешкият организъм често алармира за различни проблеми и ние, с помощта на специалистите, трябва да ги разчитаме и да потърсим помощ. В урологията – тази бързо развиваща се специалност, симптомите са доста ясно различими:..

публикувано на 30.09.24 в 18:25
проф. Диана Гергова

Пътуваща изложба представя българските археологически открития

Пътуващата изложба "Сборяново – природа и паметници, богове и хора" на Културния институт към Министерството на външните работи вече седмица се радва на интереса на жителите и гостите на Братислава.  "Тази пътуваща изложба, направихме заедно с Министерството на външните работи и тя вече е обиколила много държави от Япония до САЩ, и в много..

публикувано на 30.09.24 в 12:00

"Строгият" или "готиният" – за първата среща на учителя с учениците

Едва ли са много хората, които ще кажат, че не се вълнуват как ще се представят и какво впечатление ще създадат за себе си при първа среща. Още по-малко вероятно е да чуем подобно нещо от учител преди началото на първия учебен ден. От личен и споделен опит обаче знаем, че понякога първият контакт между педагога и децата може да е начало на ведро и..

публикувано на 29.09.24 в 10:25