Деси Владовска е майстор-грънчар, производител на екологично чиста земеделска продукция и неуморна майка на 4 деца. Живее със семейството си във Великотърновското село Раданово, а нейните трудолюбивите ръце са вдъхновение за хиляди хора, които ползват изработени от нея керамични съдове, или се учат от нейния опит в екологичното земеделие.
За Деси Владовска няма почивни дни, дори и по време на празници. В същото време, за нея празник е всеки ден, който изживяваш с трудолюбие, усмивка и чисти мисли. Ето какво споделя за ежедневието си тя в рубриката „Епизоди от живота“ на „Нашият ден“.
“Занимавам се с керамика от 20 години. Повечето хора ме познават през годините с керамичните изделия, които правя. От преди 2 години съм по-известна с втората дейност, с която се занимавам - отглеждането на чисти зеленчуци и по-специално – отглеждане на градина със зеленчуци, но без копаене, с помощта изцяло на природата и природосъобразно отглеждане на зеленчуците.
Т.е. използваме максимално капацитета на природата, не вкарваме изкуствени торове, не пръскаме с химия, за да убием вредителите, а се опитваме да балансираме изцяло, използвайки природните ресурси, които имаме+“, споделя тя в ефира на “Нашият ден“.
По думите на Деси, животът е взел вместо нея решението да се занимава едновременно и с грънчарство и със земеделие.
„Свързана съм със земята от мига, в който се занимавам с керамика, защото аз сама си копая глината, сама я меля през две машини, които са примитивни – от началото на миналия век са, не са модернизирани и лесни...“, разказво още тя.
И добавя, че е избрала живота на село преди 17 години, осъзнавайки, че той дава възможност за едно свободно и независимо съществуване „Имайки храната, имайки възможността да я отгледаш сам, ти вече си най-богатият човек на света. Земята ти я дава тази свобода.“
Отглеждането на различни култури през годините са я накарали да търси техники на земеделие, които да бъдат щадящи едновременно за земята, и за нейните собствени човешки сили.
„По-скоро идеята е да я накарам тя да се гледа почти самостоятелно. Без много-много труд, без много-много плевене, без много копаене, а само с малко вода. Водата е важен фактор, но когато имаш малко вода, за да бъде ценена и запазена тя, пак има методи и технологии, които помагат това да се случи, стигат на растението да се нахрани да образува тези хранителни стойности, които са истинската храна за тялото“, поксочва още Владовска.
Тя е убедена, че отглежданите в домашни условия култури синтезират точно онези вещества, които са необходими за здравето на човек, а чистата храна води след себе си и чистите мисли.
В началото на календарната година земеделските дейности са поставени на пауза, в очакване на новия сезон, като Деси и нейните близките вече са направили подготовка за следващия:
“Това, което сме направили дотук е, че сме покрили земята да не е гола, тъй като ние не орем. Сложили сме слама, или сме начупили и наредили върху земята растенията, които са били на това място. По този начин оставяме бактериите и микроорганизмите да започнат тяхното разлагане. Те се хранят с тези останки и едновременно с това зареждат почвата с хранителни вещества за следващите култури, които ще са напролет.“
Зимните дни обаче са идеални за работа в грънчарската работилница. „Правя съдове за хляб, съдове за ферментация. Сега имам най-много време за керамика, защото покрай пещта е топло, палим печката, правим грънци, и така“, казва ще тя в интервю на Христина Симеонова за “Нашият ден“.
Снимки: личен архив
В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже. За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности? В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..
В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..
Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..
От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..
Международният театрален фестивал "Дивадло" в Пилзен e един от най-престижните фестивали, посветени на театралното изкуство в Европа. Фестивалът представя..
Една много интересна фотографска изложба съчетава фотография, архитектура и разкази на хора, живеещи по покривите. Ще научите къде и докога можете да се..
Точка Илиева е артист на свободна практика с дълбок интерес към уличното изкуство, което използва като платформа за социални и екологични послания. Нейни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg