Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Кои са ключовите думи и теми от изминалата година?

Второ издание на анкета "Думи на годината“ организирано от платформата за грамотност "Как се пише“

Снимка: kaksepishe.com

Платформата за грамотност "Как се пише“ организира за втори път анкета "Думи на годината“. В "Нашият ден“ д-р Павлина Върбанова, създателка на платформата, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналист, коментират кои са ключовите думи и теми от изминалата година.

"Ние правим нещо като историческа хроника на момента. Моментна снимка на обществото, която ще остане и към която ще можем и по-късно да се връщаме и да правим сравнение и анализ – какво сме мислили днес, какво вчера и какво утре? Как сме се променили? Изключително важно днес е да погледнем към състоянието на нашите мисли, както и към думите, които ни вълнуват. Важните неща, които всъщност засягат и докосват цялото общество, всеки от нас“, казва Доротея Николова. 

Анкетата "Думи на годината“, както и миналата година, преминава през три етапа. Първият е от 4 до 11 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината на страницата на сайта във Facebook и в Τwitter. Вторият – от 12 до 15 януари – от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10. Финалният етап е от 16 до 21 януари – всеки, който желае, може да гласува за три думи в анкетата, която ще бъде достъпна на сайта  на платформата "Как се пише?“.

"Нашата кампания преминава през различни етапи и целта ни е да отсеем истински важните думи за хората и за медиите. Първият важен компонент, това са думите, които истински вълнуват хората. Думите имат свойството да се запечатват в съзнанието на хората. Ние търсим тези думи, които са били важни и са се запечатали в съзнанието на хората през изминалата година“, посочва Павлина д-р Върбанова.

Според Доротея Николова досега анкета с такъв мащаб относно това, които са темите, които са вълнували обществото през изтеклата година у нас, не е правено и не е често срещано и на други места. Търсим пресечените точки между нас, но трябва да се опитаме да се погледнем и отстрани след това.

Журито на конкурса е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналистка и писателка, Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистка, Захари Карабашлиев – белетрист и драматург.

Темите на 2022 година са много: от войната, която разтърси целия свят с икономическите си последици, до дълбоката политическа криза в България. Любопитно е кои сюжети и чрез кои думи са били в центъра на общественото внимание, колко са се променили за една година, а също и успяваме ли да водим качествен разговор за тях? 

В настоящото издание на проучването ще бъде включена класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език. Тя се основава на анализ на обширно онлайн съдържание.

"За самите медии ще бъде интересно да видят каква е картината на България и в света, която те като цяло са представяли на своята аудитория“, споделя д-р Павлина Върбанова.

По думите на Доротея Николова, интересен ще бъде паралелът между темите, които реално са вълнували хората, и темите, които са припознати като такива или лансирани от медиите. 

Важна е правилната верификация коя информация в публичното пространство е от достоверен източник и коя е фалшива.  

"Да поставим основите на един задълбочен разговор на нашето общество – какво става всъщност? Какви са нашите проблеми, конфликтите, тревогите, какви са ни пресечените точки, кое може да ни обедини? Защото няма нация, която да върви напред разединена“, посочва още д-р Павлина Върбанова в интервю на Мария Мира Христова за “Нашият ден“.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на художника Константин Щъркелов за деца

Третата книга от специалната детска поредица на "История на изкуството за любители" е посветена на художника Константин Щъркелов, наричан "Царя на акварела". Първите две разказваха за живота и изкуството на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев. Според Кристина Тужарова, автор, илюстратор, графичен дизайнер и лектор в едноименната инициатива, този..

публикувано на 13.09.24 в 08:05

Къщите на София разказват своите истории

Изложбата "Истории зад фасадата" на Регионалния исторически музей София ще се открие днес в Централните хали от 19 часа . Тя показва своеобразен разказ от лични истории за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в столицата. Йордана Николова, археолог и част от проекта "Клада бг" на музея, разказва, че екипът им е обикалял из 40..

публикувано на 12.09.24 в 15:10
Боян Арсов и София Бобчева

Бебе на борда на Народния театър

На 13 и 14 септември в Народния театър "Иван Вазов" на камерна сцена са премиерните спектакли на "Бебе на борда" от Кристофър Дюранг . Режисьор на представлението е Василена Радева. То се реализира по програмата "Театър+". Кристофър Дюранг умее да разкрива болката и гнева емоционално и изтънчено. Той е сред най-забавните съвременни комедиографи..

публикувано на 12.09.24 в 14:45

Архитектурата среща археологията

Днес (12 септември) започва Международният форум "Брацигово – каменният поток на времето" , който ще продължи до 14 септември . За опазването на недвижимото архитектурно наследство, археологията и традициите в "Нашият ден" говори архитект Десислава Димитрова . Началото на форума е поставено през 2021 година от Камарата на архитектите в..

публикувано на 12.09.24 в 12:42
Або Славчев и Неда Узунколева

За книгите, поколенческите различия, света на 90-те години и света на ХХ век

В разгара на софийската Алея на книгата в "Нашият ден" разговаряме с Неда Узунколева , автор на романа "Днес не ми се излиза" , носител на Наградата "Южна пролет", както и с Або Славчев , писател, редактор, радиоводещ – за  книгите, поколенческите различия, света на 90-те години, и света на XXI век. Радослав Бимбалов: Много важно е да..

публикувано на 12.09.24 в 11:14