Преди време в "Покана за пътуване" дванайсетокласничката от Първа английска гимназия в София Алис Димишева с чувство за хумор и самоирония разкри първите си впечатления от Париж. Очевидно на слушателите им допадна нейния своеобразен стил (или просто обичат да съпреживяват свежи размисли за познати места), но в продължение на няколко дни размислите на Алис бяха в Топ 3 на най-посещаваните постове в сайта на БНР. Затова я помолих да сподели мнението си за своята първа Испания.
И не си мислете, че пътеписите на Алис Димишева от Испания могат да се сместят само в едно включване. Младата дама има още какво да сподели за Барселона, Мадрид, Толедо, Сарагоса…
Сигурна съм, че след посещението си в Испания, Алис Димишева ще броди още много пъти из иберийската страна, но, както е казал мъдрецът, "Не можеш да направиш първо впечатление два пъти“, затова я поканих да сподели за първия си сблъсък с испанската култура и кухня.
Снимки: Алис Димишева
Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..
Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..
"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..
Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..
Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..
Съвпаденията, случайностите и причините за неработещата съдебна система у нас коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" адв. Велислава..
Възможно ли е Deep Fakes да доведат до колапс в общественото доверие в истината? Как Deep Fakes могат да се превърнат в "game changer" за политическите..
Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg