Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки. 

Президентът Румен Радев заяви, че ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани на Украйна. Той отново подчерта, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 155-милиметрови снаряди.

България е сред десетте страни членки, които не участват в общата поръчка, каза държавният глава.

“Ключовото е това, което вчера беше питан и самият президент, дали България може да гарантира, че снарядите, които произвежда България няма да стигат до Украйна“, казва Георги Проданов, политолог и преподавател и подчертава:

“За мен това решение е по-скоро демонстрация на излишно различната българска позиция в тази ситуация. Нещата всъщност са много прости – нямаме гаранция, че ако това, което се твърди за Русия, че не може да бъде победена и бъде оставена да победи в тази война в Украйна, светът ще бъде по-добро, е вярно“.

Според него ще се случи нещо като това, което се случи преди около месец, когато имаше нещо средно между новина и скандал, когато се оказа се, че български снаряди така или иначе стигат до Украйна през посредници и други държави.

По думите му човешката история е показала много пъти, че ако една война не бъде спряна навреме, тя продължавам в друга фаза.

Ролята на Китай

“Русия загуби възможността да бъде алтернативен център дори чисто пропагандно, защото практически тя никога не е била. От Москва няма какво да дойде различно и ново. Тя предлага връщане към политическия модел на авторитаризма“, казва още той в интервю за “Нашият ден“.

Според него Китай са втора глобална сила и то не толкова с реализираното присъствие, колкото със заплахата за потенциално присъствие.

“Не можем да говорим за многополярен свят, защото никога в историята на международните отношения не сме имали такъв“, посочва още Проданов.

Предложението за мир на Китай…

“Това, което Китай включи в предложенията си за мир в Украйна, има нещо много важно – ролята на ООН и връщането на ценностите, които стоят зад думата мир, които бяха формулирани след Втората световна война. Ако трябва да се върнем към тях, Русия първа трябва да си посипе главата с пепел“, посочва още той в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смисълът на християнската вяра в границите между живота и смъртта

Има ли нещо по-противоположно от живота и смъртта? В евангелското четиво от днешната неделя пред градските порти на Наин се срещат погребалното шествие на един младеж и шествието, предвождано от Иисус Христос, заобиколен от Своите ученици и следван от множество народ. Шествието на смъртта върви срещу шествието на живота. Винаги, когато видим..

публикувано на 06.10.24 в 09:15
Елица Дякова

Инициативност

Елица Дякова работи в МИГ Долни Дъбник и Долна Митрополия – Местна инициативна група, която да подпомогне на място земеделските стопани и производителите в района. Местните инициативни групи разполагат с достатъчно инструменти, за да изграждат общност и да съживяват малките населени места,   с помощта и на местни инициативни хора, черпейки..

публикувано на 05.10.24 в 16:35
Амир Горен

Амир Горен: Ще запомня миризмата на кръв и омраза

Полковник Амир Горен, утвърден международен експерт по въпросите на антитероризма, ветеран от 8 войни, активно участвал в стотици бойни действия, който има 42-годишен опит в областта на отбраната и сигурността към  IDF  и е съосновател на отряда от командоси "Маглан", разказва за първи път пред слушателите на БНР, в "Мрежата", от първо лице, за..

публикувано на 04.10.24 в 16:45

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25