Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севар Иванов след Фулбрайт

Докато го гледахме на малкия екран в сериала "Войната на буквите", Севар Иванов изживяваше американската картинка – Ню Йорк в динамични кадри и светлини, пълен с хора, които са във вечно движение, хиляди сцени за покоряване и възможности, които чакат да бъдат уловени. Иначе казано – Севар Иванов, когото познаваме като актьор, носител на "Икар" 2022 за "Поддържаща мъжка роля", бивш зам.-директор на Благоевградския театър, удостоен и с наградата "Андрей Баташов" от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, а също така и арт мениджър, беше стипендиант по Фулбрайт в САЩ.

Докторант на годината в катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, той беше на седем часа разлика от България, за да разбере какво всъщност е постигнал в страната си и какво още може да му даде тя.

"Кандидатствах на шега, без да знам колко голямо нещо е това и как ние тук, в България, не си даваме сметка за възможностите, които имаме и които ни се предоставят да обменим опит. Подобен образователен обмен като програмата Фулбрайт беше страхотен за мен, защото той всъщност е двустранен процес", разказа в "Какво се случва" Севар Иванов.

Ралица Стоянова и Севар Иванов в
По негови думи той е научил много за културата и изкуството в САЩ и най-вече в Ню Йорк, но и хората, с които е общувал, са успели да научат за историята, културата и наследството на България. Впечатлява го това, че там всеки се интересува от личността, а не от обвивката. А нюйоркчани пък са го оценили като онова ново нещо, благодарение на което могат да обогатят знанията си.

Фулбрайт България отбелязва 30 години с церемония, на която водещ ще е именно Севар Иванов. Още за натрупания от него опит в Щатите можете да чуете в звуковия файл.

Севар отново се завръща на театралната сцена с "Шахнаме: сказание за Зал". Спектакълът тръгна на национално турне, което започва от София – на 23 април от 19.30 часа в Топлоцентрала.

Снимки: ФС на Севар Иванов, Иван Дончев
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живко Седларски с няколко изложби в България

Известният ни скулптор живее във Франция, но винаги се представя като български артист. Почти всяка година той има изложба у нас, но този път представя изкуството си на софийската публика в две изложби – в галерия "Мисията" и в НДК, а след това с експозиции във Варна и Перник. Идеята за това мащабно представяне е на Албена Ненкова, която инициира и..

публикувано на 19.09.24 в 14:48
Сцена от

Другият театър

Думата театър обозначава толкова различни видове сценични изкуства, че увлечени от актуалната информация, понякога забравяме да подчертаем спецификите, които се крият зад разни сцени и програми. Една от различните по своя характер платформи е " Театър+ " на Народния театър "Иван Вазов", която преди броени дни срещна първата си публиката с шесто..

публикувано на 19.09.24 в 14:10
Манол Пейков

Манол Пейков: Смятам, че има въпиюща нужда да си преговорим уроците на историята

За книгоиздаването като мисия, за силата на думите и за стремежа към историческата истина – разговор в "Нашият ден" с Манол Пейков – издател, преводач, общественик и политик, член на Комисията за култура и медии в Народното събрание. Пейков споделя, че дълги години като книгоиздател е бил фокусиран главно върху художествената литература, но..

публикувано на 19.09.24 в 09:57

Българска авторка гостува на Фарьорските острови

Миглена Дикова-Миланова – преподавател по български език и култура в Университета в Гент, бе поканена това лято да твори на Фарьорските острови в програмата на резиденцията на Съвета на творците от Фарьорските острови – LISA. "Малкото селце Тьорнувик (Tjørnuvík), разположено в областта Sunda kommuna, северно на територията на най-големия остров от..

публикувано на 19.09.24 в 09:29

В България връзката между историческата наука и обществото е счупена

Дни след откриване на новата учебна година и дни преди Деня на независимостта разсъждаваме върху значението на историческото познание в съвременния свят. В какво се изразява обучението по история в училище, как да се борим с фалшификациите в историята, и как младите гледат на историята и миналото? Гост в "Нашият ден" е Александър Стоянов..

публикувано на 19.09.24 в 09:11