Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Асенова:

Оръжейният култ и войните – възможна причина за трагичните събития в Сърбия

Райна Асенова
Снимка: http://e-novinar.com

В Сърбия тази нощ живота си са загубили 8 души при две стрелби, в две съседни села, предават местни медии. Инцидентите са станали около 23 часа местно време на около 60 километра южно от столицата Белград, като се съобщава за най-малко 13 ранени. Сред тях е и 21-годишен полицай, заедно със сестра му.

Новите инциденти стават часове преди началото на тридневния траур в памет на загиналите при стрелбата от сряда в училище в Белград осем деца и охранител.

“Култът към оръжието в Сърбия започва да дава нежелани ефекти“.

Това каза в ефира на “Нашият ден“ журналистът-балканист Райна Асенова.

Според нея може би и конфликтът в бивша Югославия има значение, защото такива масови стрелби и такова задържане на оръжие не е нормално.

“Сърбия има население около 7 млн. души, а притежава над 2 млн. 700 хил. бойни оръжия, като частно притежание. Това е огромно съотношение и е наследство от конфликтите през 90-те години. Като се има предвид, че само 44% от това оръжие е регистрирано официално. Около 1 млн. и половина е нерегистрираното оръжие по данни на властите“, казва още тя и припомня, че при първото престъпление, оръжието е законно притежавано от бащата на малкия Коста.

“В Сърбия често има инциденти от типа – съпруг се ядосал на жена си й я застрелял, или пък младеж, разочарован от връзката си с момиче, се самовзривява в кафене“, подчертава Асенова.

Информацията до момента…

“Най-малко осем са убитите и най-малко 13 са ранените, като шестима от тях са в критично състояние. Убиецът все още се издирва. Засега имаме информация само от медиите, тя е неофициална. Към 7:30 сръбско време, 8:30 наше, министърът на здравеопазването ще даде извънредна пресконференция“, посочва Асенова и допълва:

“Това, което е известно от медиите до момента, е, че Урош, предполагаемият извършител на новото масово убийство, е на 21 години и, че всичко е тръгнало от конфликт в училищен двор, където е седял със свои приятели. Скарва се с тях, връща се вкъщи, взима автомата и започва да стреля. Убива млад полицай и сестра му, които са били в училищния двор, след което тръгва към селото да убива. Полицаят се опитал да предотврати убийствата, но той го застрелял абсолютно хладнокръвно и продължил нататък“.

Тя споменава още, че се твърди, че е убил единия от братя си, снаха си и 12-годишния си племенник. Съселяните му твърдят, че той е бил много добро дете, както и в предишния случай.

“Колкото и да си ядосан, е много нелогично да тръгнеш с кола и да стреляш безразборно в три села. Действията му трябва да се обясняват от психиатри“, подчертава тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35