Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева

За катастрофата в здравеопазването и защо не можем без професионалистите по здравни грижи?

Най-многобройната съсловна организация в системата на здравеопазването отбелязва своя 20-годишен юбилей

Милка Василева
Снимка: Кирил Чобанов

"На 11 май 2003 г. беше създадена Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи. И за тези 20 години ние, като организация, постигнахме много в регламентиране на професиите от направление здравни грижи."   

Това каза пред БНР Милка Василева, председател на Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

Тя допълва, че всички медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, медицински и рентгенови лаборанти, както и рехабилитатори, трябва да бъдат горди, че техните професии имат регламент.

Медицинските сестри у нас са намалели драстично – близо двойно за последните 30 години. Ако през 1990 г. броят им е бил близо 54 000, през 2021 г. те се свиват до под 29 000. Социално-икономическите условия в страната са главната причина голяма част от специалистите по здравни грижи да променят своята професия, а друга част избраха да бъдат част от трудовия пазар на други европейски държави.  

Василева е категорична, че трябва да има ясно бъдеще за здравните грижи, защото без тях няма здравеопазване.

"Независимо от катастрофата в здравеопазването, от тежките проблеми на страната като цяло, все още има политици, които мислят, че трябва да се намерят правилните стъпки, за да останат професионалистите по здравни грижи в България", казва още Милка Василева.

На 17 май 2023 г. в София ще проведе кръгла маса "20 години по-късно – ще катастрофира ли здравната ни система заради липса на професионалисти по здравни грижи, има ли все още време за решение?" с участие на политици, за да бъдат поставени проблемите на специалистите по здравни грижи.

Най-многобройната съсловна организация в системата на здравеопазването си поставя за цел да продължи да работи за издигането на престижа на специалистите по здравни грижи. 

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полезни и вкусни сладкиши

Силвия Георгиева от Стара Загора се завръща от Лондон, за да създаде постепенно малък център за събития, в който да приготвя полезни и вкусни сладкиши, и да предлага на младежи от уязвими групи възможност за първа работа и натрупване на знания и умения в работата с деца, готвенето и грижата за общността. За дългия път на успеха и смелостта да..

публикувано на 17.09.24 в 08:21

Мария Маркова: От радиото до класната стая – пътят на преоткриването

Посрещаме първия учебен ден в училище "Космос", село Осоица.  Откриването на това учебно заведение връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Училището "Космос" не е просто ново учебно заведение, а част от международната образователна мрежа. След като сградата, проектирана и построена преди близо век от..

обновено на 16.09.24 в 12:18

Как село Осоица стана част от глобалното образование

В училище "Космос" всяка нова учебна година носи надежда за цялата местна общност. Откриването на това учебно заведение, преди години, връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Както споделя Виолета Христова , секретар на читалище "Никола Савов – 1922 г.", по време на изнесеното студио на..

обновено на 16.09.24 в 10:42
Раул Бумб, Елена Дукова, Божидар Александров, Жужана Ерен

Учители от цял свят обединяват знания в с. Осоица

Как различни култури се смесват в търсене на знанието и как каузата за качествено образование в село Осоица обединява учители от целия свят – разговор с българските учители Раул Бумб от Румъния, Ирения Васкес от Хавана, Куба и Жужана Ерен от Унгария. Превежда Елена Дукова , българка, завършила в САЩ, но завърнала се, за да преподава в..

публикувано на 16.09.24 в 10:18
Божидар Александров, Виолета Христова и Михаела Танева

Михаела Танева: Да посяваш семето на добродетелите в училище

Възпитанието на децата е като отглеждането на градина. То се нуждае от търпение, постоянство и любов. В първия учебен ден в импровизираното изнесено студио в една от класните стаи на училище "Космос" разговаряме с Михаела Танева – учител по земеделие, социално-емоционални занятия, кино и изкуство. В своята педагогическа работа Танева посява..

публикувано на 16.09.24 в 09:46