Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гласовете си виждам" – изложба на Атанас Хранов

13
Атанас Хранов
Снимка: Ани Петрова

В галерия "Ракурси" вече е подредена и открита самостоятелната изложба на енигматичния художник Атанас Хранов. Изложбата има заглавие "Гласовете си виждам" и е представена с един великолепен текст от писателя Александър Секулов, личност, с която имат творческо и житейско общение, едно приятелство, основано на общи естетически и философски ценности. 

Експозицията "Гласовете си виждам", която е изключително точно и същностно създадена като концепция, без много картини, е най-личната, най-изповедната  изложба на именития ни художник, като в нея "той е едновременно и мирянин, и проповедник".

Познати са пристрастията на Атанас Хранов към морските пътешествия с кораб или лодка из морските ширини, предишната му изложба в "Ракурси" се наричаше "Изход", свързана със знакови морски и океански пристанища по света. Водата и морето му дават особена сила и мощ, правят го разпознаваем чрез смесването на различни жанрове художествени подходи. Характерни за автора са материали от дърво, ръчна хартия, злато, бронз, сребро.

В "Гласовете си виждам" в центъра е една знакова, изключително сложна като замисъл творба "Амвон". Други посоки са картини, свързани със знакови предмети и символи в неговата живопис – като стола, като вратата, като вписването на скулптурни пластики в тъканта на платното. 

Изложбата може да бъде видяна до 3 юни в столичната галерия "Ракурси".

Вдъхновен от тази нова среща с публиката, Атанас Хранов разказва за тези свои платна в "Артефир". Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23