Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюлент Кенеш: Ердоган е крайният резултат от отношението на гражданите към демократичните ценности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Защо гражданите на Турция продължават да подкрепят действащия президент Ердоган, какво следва на балотажа и какви бяха грешките на опозицията, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев“ Бюлент Кенеш, турски журналист, който днес живее в Швеция и когото Ердоган поиска като разменна монета, за да вдигне ветото за присъединяване на Швеция към НАТО.

Първи тур

"Очакваше се режимът на Ердоган да да използва различни манипулации по време на изборния процес, затова за мен не е изненада резултатът на първи тур. Имайки предвид, че авторитарни лидери не си отиват след провеждане на избори. Наистина обединяващата роля на Кълъчдароглу вдъхна надежда за промяна, но за съжаление виждаме, че такъв резултат за съжаление няма. Демократични избори в Турция нямаше. Както е известно 90% от турските медии са под контрола на Ердоган, а останалите работят под заплаха и си налагат сериозна автоцензура. В такава среда е невъзможно да има демократични избори. Същото важи и за държавните органи, които също са под контрола на Ердоган и целият държавен ресурс беше използван в полза на неговата кампания. Първо, Ердоган проведе цялата си кампания в качеството си на президент на Турция, а не на кандидат, от друга страна, неговите министри също не подадоха оставки в качеството си на министри и продължиха да използват цялата си власт. Нещо, което преди не се е случвало в Турция. Нямам предвид само финансовите възможности на държавата, но най-вече съдебната система, която беше използвана срещу политическите опоненти на Ердоган, както и срещу опозиционните журналисти и интелектуалци. Членовете на изборната комисия също работиха в полза на Ердоган. Това се случи най-вече в районите, където опозицията беше най-силна, бяха използвани държавните механизми.

Например, няколко седмици преди изборите в Югоизточните райони, където кюрдското население е концентрирано, бяха задържани около 200 души, сред които десетки журналисти. От друга страна, опозиционните политици не бяха допуснати въобще до конвенционалните медии и да изкажат тезите си. Затова те се насочиха към социалните мрежи, но чрез натиск над социалните мрежи режимът ограничи достъпа до тях. Ден преди изборите седемнадесет души, които са активни в социалните мрежи, бяха задържани от управляващите, което изплаши останалите опозиционери."

Бюлент Кенеш

Манипулации на изборите

"Не бива да забравяме и значителните манипулации, които се оказаха върху избирателната система. Ердоган е много умен диктатор. За разлика от онези диктатори, които манипулират изборни резултати с големи проценти и обявяват победа с 60-70%, Ердоган държи разликите на резултатите в по-приемливи граници.

Защото иска да покаже на целия свят, че едва ли не в Турция има демократични избори и демократичните структури работят. Това е важно за лицето му пред Европа и света въобще. Неговите медии публикуваха седмица преди вота, че Ердоган ще спечели с 49.5%. Тази изборна победа сега му дава възможност да манипулира изборите на балотажа в рамките на 5 може би до 10%."

Наистина ли гражданите харесват Ердоган

"Нещата в Турция се обърнаха след протестите на "Парк Гези" и мегакорупционните скандали. Преди това нямаше манипулации на изборите в такава степен. След тези събития Ердоган се обърна в друга посока и започнаха манипулациите на изборните резултати.

Но другият истински проблем е, че демократичните рефлекси на турското население работят по съвсем друг начин от очаквания. Особено след 2014-а се видя, че турските граждани не разбират проблеми като върховенство на закона, демократични права, свободни медии и т.н. Проблемът в Турция не се ограничава само с Ердоган, а много по-дълбок. Ердоган е крайният резултат от отношението на гражданите към демократичните ценности в Турция. Преди в Турция имаше израз, че няма правителство, което може да загуби срещу празна тенджера. Имайки предвид състоянието на турската икономика към този момент, инфлацията и т.н., турските избиратели, пренебрегвайки своето икономическо състояние, застанаха зад управлението на Ердоган. Това пренебрегване на личните интереси се наблюдава най-вече в засегнатите от земетресението райони. Всички знаем, че Ердоган не направи необходимото, за да помогне на тези бедстващи региони, особено в първите дни, след земетресението, въпреки това подкрепата за него на изборите беше на много високо ниво. И още един феномен, няколко седмици преди изборите трима от близкото обкръжение на Ердоган публикуваха видеоматериали, където го разобличават в корупционни практики. Тези видеа съдържаха и документи, разобличаващи режима на Ердоган. Въпреки това турските избиратели не показаха чувствителност към това. Което означава, че нямат чувствителност и към демократичните ценности. Аз съм политически анализатор, но дори науката не може да обясни този феномен на гласуване на турските граждани. Затова казвам, че проблемът в Турция е много по-голям от проблемът Ердоган."

Бюлетини на политически партии и кандидати за президент за общите избори в Турция, 14 май 2023 г.

Защо турците в чужбина гласуват за Ердоган

"За съжалени турските и кюрдските избиратели в Германия, например, са от такива среди, които са по-консервативно настроени и образователният им ценз е по-нисък. Те живеят изолирано в европейските страни, в които са пристигнали. Живеят в свои си гета. Особено през последните десет години, имайки предвид, че те живеят изолирано от европейските общества, към тях бе насочена мощна пропагандна кампания. Тя им вдъхва надежда и самочувствие, че Турция се развива, а лидерът ѝ Ердоган е световен лидер. Всичко това се пропагандира не само с политически и медийни послания, но и през турските сериали, които са много популярни. Те се снимат точно с пропагандна цел. В тях се инжектира и идеята, че голяма Турция се възражда, това работи на подсъзнателно ниво. Ефектът на пропагандата е голям.

От друга страна, местните радикални партии и политици в Западна Европа и техните изкази подкрепят именно този резултат, който виждаме на изборите сега. Ислямофашистките изкази на Ердоган подхранват ислямофобските изкази в Западна Европа. Те, заедно с говоренето срещу мюсюлмани и изселниците от Турция в Европа, се превръщат в сериозен коз в ръцете на Ердоган. Затова либералните и демократичните ценности трябва да бъдат изведени на по-преден план и да достигат до по-широките маси, за да не може радикални ислямистки лидери като Ердоган да имат такава широка популярност."

Грешките на опозицията в Турция

"За съжаление не съм сигурен какво значение отдават гражданите на Турция на целия изборен процес. Имам предвид, че навремето в Турция избори се провеждаха, за да има ново правителство. Сега в Турция имаме режим и е много по-трудно да се смени режим, отколкото нормално правителство. Особено по мирен и демократичен път.

Опозицията в Турция си мисли, че сменя правителство, но в действителност тя се опитва да смени режим. Това е първото, което не разбраха.

Второто е, че опозицията говори като Ердоган, те използват изказа на действащия режим на Ердоган. Хем водят борба против този режим, хем го правят със същите средства. Например във връзка с кюрдите, когато е нужно, Ердоган се е научил да прави политически маневри и променя изказа си по отношение на кюрдите. За съжаление опозицията не проявява нужната смелост да се отвори към кюрдите. Същото се отнася и за правата на малцинствата. Опозицията се чувства длъжна да действа по модела на Ердоган, дори и по отношение на Движение Гюлен не се разграничи от Ердоган и също го етикетизира като терористично. Това беше грешка. Не може да се борите срещу режим, използвайки изказа и езика на самия режим. Така помагате на режима да стане по-силен.

Освен това, опозицията не направи почти нищо за сигурността на изборите, въпреки че обещаваше да се погрижи за това. Обещаваха, че са гарантирали честността на изборите, но в нощта на изборите видяхме, че това не е така.

С голямо съжаление казвам, че това са може би последните избори в Турция, защото, ако слушаме речите на Ердоган, той казва, че в Турция трябва да има много по-добра опозиция и че тази опозиция не е достойна за народа на Турция. Това ме навежда на мисълта, че ако Ердоган спечели изборите, ще се опита да изгради някаква нова опозиция, която ще работи в негова полза. По модела на различни азиатски републики и в Путинова Русия – там също се води, че има някаква опозиция, но въпросните опозиция в тези недемократични режими са просто гарант за самите режими. Това ще се опита да направи Ердоган."

Гласовете на Синан Оган

"Не мисля, че неговите гласове са реални и че бяха наистина в негова полза. Според мен резултатите на Синан Оган са резултат от изборното инженерство на Ердоган. Много интересно е, че още от първите минути, когато започнаха да обявяват изборните резултати, само неговите проценти не се променяха. Подкрепата за него се посочваше още преди изборите като 5.3% и той с този процент финишира. Синан Оган всъщност е клопката, която Ердоган заложи на опозицията и те се хванаха в нея, защото Синан Оган провокира опозицията към по-националистическо говорене. Така опозицията се обърна към националистически настроените избиратели, но вероятно ще загубят кюрдските избиратели. Чудя се, при положение че има още около 10 милиона граждани, които не излязоха да гласуват на първи тур, защо опозицията не се насочи към тях, а се подхлъзна да използва националистическо говорене. Ако Кълъчдароглу продължава с това националистическо говорене вероятността да загуби подкрепата на прокюрдската партия и техните гласове, както и на либералите в Турция, е голяма."

Снимка – ЕПА/БГНЕС и obzornews.bg
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35