Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишна конференция за строителство и инвестиции събра над 300 души от строителния сектор в България

Иван Велков: Държавата е заета със собствените си нужди и цели

Представителите на изпълнителната и законодателната власт трябва да делегират права

| Интервю
Иван Велков, член на УС на БСК.
Снимка: www.bia-bg.com

Годишна конференция за строителство и инвестиции събра над 300 души от строителния сектор в България. Събитието се проведе на 3 октомври 2023 г. в четири дискусионни панела, модерирани от Иван Велков, член на УС на БСК, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и член на УС на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI.

Беше направена ретроспекция по всички теми, ангажиращи инвестициите в строителството и градското развитие, екологичните решения в строителството и транспорта. Дискутирано бе и как България ще се справи с предизвикателствата от прилагането Европейската директива за енергийна ефективност и санирането на сгради, защо промените във ВиК сектора са належащи и кога всъщност ще достигнем истинските умни градове.

"Ролята на професионалните браншови организации е да са освен модератор и медиатор между държавните, местните, публични като цяло власти и частния сектор, и генералния интерес на обществото от това да живее във все по-проспериращо, развито модерно общество, среда, икономика и да ни изоставаме от най-добрите световни и европейски примери", посочва Иван Велков.

Големият слон – европейските средства, които се инвестират в строителството 

"Стана ясно, че капацитетът на държавната администрация, възможностите на местните власти да оперират с оперативни програми като че ли,  от една страна, ангажират огромна част от техния ресурс, а от друга, доказват колко недостатъчно ефективно и бързо резултатите от тяхната работа стигат до конкретните домакинства, бизнеси и живота на хората", посочва той.

За нуждите на енергийното обновление на сградите има нужда от десетократно по-големи средства, които са планирани в момента.

Зелено – енергийна ефективност и екология

"Ако очакваме България да ги изпълни, сме десетки години изостанали и ще ни е необходимо да наваксваме изоставането. Ако обърнем въпроса и кажем какви добри примери за успешни модели и практики има, без това да зависи от държавата, може би скоростта, с която се получават резултатите, ще се ускори многократно“, твърди той.

Няма как с 1 млрд. публични средства да обновим 50 или 60 хил. сгради. Парите, които имаме в момента, ще стигнат за 700 до 1000 жилищни сгради.

"Представителите на изпълнителната и законодателната власт трябва да делегират права и възможности за решаване на проблемите на хора и специалисти, които могат да го правят, а те да осигуряват само законодателната рамка и контрола да изпълнението", казва в заключение Иван Велков.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Амир Горен

Амир Горен: Ще запомня миризмата на кръв и омраза

Полковник Амир Горен, утвърден международен експерт по въпросите на антитероризма, ветеран от 8 войни, активно участвал в стотици бойни действия, който има 42-годишен опит в областта на отбраната и сигурността към  IDF  и е съосновател на отряда от командоси "Маглан", разказва за първи път пред слушателите на БНР, в "Мрежата", от първо лице, за..

публикувано на 04.10.24 в 16:45

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25
д-р Ани Шкодрова

Защо пациентът и терапевтът трябва да "кликнат", или за важността на доверието в терапията

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" имахме удоволствието да разговаряме с д-р Ани Шкодрова – психиатър с дългогодишен опит и съосновател на център "Емпатиум", посветен на психичното здраве и възстановяването. В интервюто тя сподели важни неща относно терапевтичния процес и значимостта на доверието между пациента и терапевта...

обновено на 04.10.24 в 12:27
проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Толошанова

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа?

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа? За новите технологии и сигурността, и свързаните с тях особености на арбитражното производство – разказва  проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, най-младата жена – професор по право, дългогодишен консултант на "Законът и..

публикувано на 04.10.24 в 12:25