Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на християнското изкуство в столицата

Пламен Михайлов
Снимка: Ангелина Грозева

Инициативата "Срещи до храма" цели представяне на християнско творчество в областта на поезията, прозата, фотографията и музиката, както и събиране на средства за изграждането на Енорийски център към храма "Св. Троица". Основните организатори са Църковното настоятелство на храм "Св. Троица", кв. "Гео Милев", съвместно със сдружение "Свети отец Паисий", разказва организатора на изложбата и главен редактор на Културно-информационен отдел към Софийска митрополия – Пламен Михайлов, който твърди, че християнското изкуство у нас се развива на добро ниво, но има и необходимост от повече работа в тази посока:


"Чрез създаването на Енорийския център искаме да засилим събития от подобен характер – в сферата на културата и изкуството от християнска гледна точка. На начален етап сме от събирането на средствата, но имаме готов проект за неговото изграждане. Всеки, който желае да дари средства, може да го направи, на нашия сайт, има дарителска сметка. Вероучението, неделните училища, които вече се преподават и в училищата, продължават да са дейност и на храма като институция. В центъра също ще работим и за разпространяване и провеждане на тази дейност."

Част от християнското изкуство, представено в "Срещи до храма" от музикална гледна точка, ще бъде и в програмата на Рождественски концерт на Националния филхармоничен хор. Събитието е на 22-ри декември в зала "България" от 19 часа.

Програма:
• Кърт Сендър – Създал е Той Луната
• Кърт Сендър – Хвалете Господа от Небесата
• Джон Тавенър– "Молитва към Св. Троица"
• Джон Тавенър – "Святий"
• Алфред Шнитке – "Господи, Иисусе Христе"
• Алфред Шнитке – "Отче наш"
• Генадий Лапаев – "Милост мира"
• Отец Александър Лашков – "Отче наш"
• Отец Александър Лашков – Благослови душе моя Господа
• Отец Александър Лашков – Во царствии твоем
• Владимир Файнер – Херувимска песен
• Отец Кирил Попов – Тело Христова


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Калоянова разказва история за незарасналите рани и изкуплението в нова книга.

Людмила Калоянова с разказ за незарасналите рани и изкуплението в нова книга

История за незарасналите рани и възможното или невъзможно изкупление разказва Людмила Калоянова в новата си книга "Американски триптих". Това съобщават издателите от "Жанет 45“. По думите им романът засяга темите за вината и покаянието, за изгубената и намерена идентичност. Историята е разказана на фона на съдбата на три поколения емигранти в Америка...

обновено на 21.08.24 в 12:42

Вечер на импровизациите: ХаХаХа ИмПро театър с ново шоу в парка "Заимов"

"ХаХаХа ИмПро театър"  се завръща за трета поредна година с представления на открито в " ХаХаХа на пейка`24"  тази вечер в парка "Заимов", съобщават от трупата. Предстоят три импровизационни спектакъла със свободен достъп и на открито. Естеството на импровизационния театър и създаването на истории на момента позволява на трупата да представи три..

публикувано на 21.08.24 в 12:02

Антологистът Славейков и немските поети

За първи път излиза двуезично издание на антологията на Пенчо Славейков "Немски поети". Тя има специално място в българския културен и литературноисторически контекст. "С основание можем, струва ми се, да заявим, – пише в статията си Пламен Антов, – че това първо двуезично издание, придружено от концептуалната студия на Бисера Дакова, възражда за..

публикувано на 21.08.24 в 11:43

Музеите на бъдещето

Музеите на бъдещето – традиции, иновативни подходи и вдъхновяващи практики. Представяме новата магистърска програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" на Нов български университет. Гостува археологът Весела Герчева, директор на програмата и специалист по интерактивна педагогика и образование в музейна среда. И още:..

публикувано на 20.08.24 в 12:00

Музей "Етър" посреща своя юбилей с етно джаз концерт на Нина Николина

Музей "Етър" отбелязва 60-годишнината от създаването си с концерт на Нина Николина - "Етно Джаз Проект" , съобщават от културната институция, цитирани от БТА.  "Етно Джаз Проект" е вдъхновен от златните хитове на българския песенен фолклор и има неподражаем стил, обединяващ в едно фолклор, етноджаз, фламенко, вокални и инструментални импровизации. На..

публикувано на 20.08.24 в 11:12