Всичко ли можем да ферментираме бе един от първите ми въпроси към Антон Васев – готвач, художник и производител на ферментирали храни.
Дългият му опит в професионалната кухня дава на Антон знания и смелост да се впусне в приключението, наречено ферментиране, не без помощта на благородната плесен Aspergillus oryzae, по-известна като коджи.
Така се ражда малко производство, в което всеки процес е прецизно извършен и внимателно наблюдаван.
Днес портфолиото на производството наброява достатъчно продукти, но в съзнанието и кухнята на Антон има още толкова неща, които могат да бъдат ферментирани. Не само от любопитство към процеса и производния му умами вкус, но и заради ползите от ферментиралите храни, за които можете да чуете в звуковия файл.
Снимка – личен архив
Нова вълна на Covid-19 – пикът се очаква в края на месец септември, обяви Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Броят на заразените нараства с 30 % на седмична база и ще се удвои. В Lege Artis разговаряме с проф. Тодор Кантарджиев , епидемиолог и бивш директор на НЦЗПБ. По думите на Кантарджиев към момента случаите..
Спешната помощ в криза – това сочи анализ на Съюза на парамедиците в България, изготвен на база запитване до Министерството на здравеопазването и до центровете за спешна медицинска помощ по Закона за достъп до обществена информация. 340 места в системата са трайно незаети. Най-много специалисти липсват край морето, в София и в Силистра...
Как се разходват средствата за здравеопазване? В Lege Artis Петя Георгиева, икономист от Института за пазарна икономика, коментира отчета на НЗОК за 2024 година. Георгиева обяснява, че са похарчени малко над 18% повече средства от предходната година. Това, от една страна, не е изненада, защото бюджетът тенденциозно се увеличава...
Нужно или ненужно е вдигането на потребителската такса за посещение при лекар – коментар в Lege Artis на Веска Събева , председател на Асоциацията на родители на деца и младежи с епилепсия и зам.-председател на Националния съвет за хората с увреждания. Обсъжда се таксата да стане отново 1% от минималната заплата. "Аз не съм съгласна,..
В 19 ч . в Литературен клуб "Перото" предстои премиера на второто издание на книгата "Непримиримият. Илия Минев – от първо лице и другите за него". Даниела Горчева разказва в "Нашият ден" кой е Илия Минев и защо Иван Гаджев написва книга за него. Минев прекарва 25 години в политическите затвори на България. Организатор е на първата..
В очакване В изгарящата горещина на следобеда, седя под дебелата сянка на дървото, около мен са налягали лудите кучета на лятото, и ние заедно..
В "Нашият ден" разговаряме с Деян Попов, който прави бюджети за клинични проучвания за лекарства. Той е представител на онази "класа" български..
На 10, 11 и 12 септември в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала" в София ще бъде показан пред публика танцовият спектакъл "Пиета 2.0"...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg