Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Йефта" от Хендел в запис от "Ковънт Гардън"

Тази събота (3 февруари от 20 часа) в оперната вечер на програма "Христо Ботев" със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия ви предлагаме "Йефта" – последната оратория на Георг Фридрих Хендел. Постановката се е състояла на 24 ноември 2023 г. в Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон, а в главните роли влизат: Йефта – Алън Клейтън (тенор), Ифис – Дженифър Франс (сопран), Стордже – Алис Куут (мецосопран), Зебул – Бриндли Шерат (бас), Хамор – Камерън Шабази (контратенор), Ангел – Кийлан О’Съливан (сопран). Режисьор е Оливър Миърс, а от клавесина изпълнението ръководи Лорънс Къмингс.


Либретото на творбата е създадено от Томас Морел и представя старозаветна история из Книгата на Съдиите Израилеви. Воинът Йефта обещава на Бог, че ако му помогне да победи, той ще принесе в жертва първото същество, което срещне, когато се завърне. Това обаче се оказва неговата дъщеря Ифис. В библейската история Йефта спазва обещанието си и принася момичето в жертва, но Морел адаптира развръзката спрямо времето си и дъщерята е пощадена – ангел се появява точно навреме, за да предотврати убийството и съобщава, че подобно действие противоречи на Божията воля. Вместо това Ифис трябва да бъде посветена на Господа във вечна девственост.

Представянето на турболентната съдба на Йефта тази вечер е поверено на тенора Алън Клейтън, който определя по следния начин психологическия образ на героя: "Това е едно невероятно сложно изследване на човешките недостатъци, слабости и съмнения. Според мен партията изпреварва времето си както музикално, така и психологически. Едната от ариите – "Отвори мраморната си паст, о, гробнице", може да бъде разглеждана в контекста на Шекспировото "Да бъдеш или да не бъдеш" и е размишление върху съществуванието изобщо. Йефта има повече недостатъци, отколкото съм си представял. Той също така е по-неприятен, отколкото си мислех. В една от репликите си Хамор говори за слепите грешки и увлечеността на Йефта и смятам, че това описва главния герой особено точно. Той се подхлъзва по грешния път, подмамен от страстта си.

Той е велик военачалник и това изисква известно количество самочувствие, което обаче мутира в арогантност и прекалена увереност в собствените му убеждения и способности. Имаме склонност да го възприемаме като набожен, но грешен човек, който е бил принуден на направи това прибързано обещание. Но всъщност не е така. Той се заклева, защото иска да бъде славен завоевател. Така че той сам започва да си вярва прекалено много и да смята, че единствено неговите възприятия и гледна точка са верни, независимо от реалността".

Освен "Йефта" в предаването "На опера в събота" ще прозвучат и фрагменти от ораторията "Самсон" на Хендел в изпълнение от Роял Албърт Хол, състояло се на 23 август 2023 г. отново под ръководството на Лорънс Къмингс.

Снимки: ФС на Кралската опера "Ковънт Гардън"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Английската музика в ръкописа Old Hall

Ръкописът Old Hall представлява най-важният източник за музикалната практика в Англия от края на XIV и началото на XV век. В кодекса са налични части от меси, мотети и антифони от композитори като Чирбъри, Битеринг, Кук, Екзетър, Фонтейнс, Лайънел Пауър, Стърджън и Тайс, а творби от Дънстъпъл и Форест са добавени в последствие от други писачи...

публикувано на 07.10.24 в 18:15

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", октомври 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.10.24 в 09:43
Мария Мескле

Дуенде от Гранада

Четвърта поредна година гостуваме на събитията, организирани за чуждестранни програматори и журналисти от испанското Сдружение за авторски права SGAE: Jazz ñ и Flamenco ñ. Привилегията да откриваме интересни нови проекти е споделена с нашите слушатели и сега. Два и половина часа с документални записи от Гранада с Рейес Караско, Мария Мескле (на първата..

публикувано на 06.10.24 в 18:40
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50