Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Йоан Рилски Чудотворец – закрилник на рибари и моряци в Гърция

Манастир на Богородица Евангелистрия, о.Тинос
Снимка: Личен архив

Знаете ли, че на цикладския остров Тинос почитат най-големия български светец Йоан Рилски като закрилник на моряци и рибари? На този и на други любопитни факти се е натъкнал екип от български учители от Атина. Неотдавна те тръгнаха по пътя на мощите на Свети Йоан Рилски Чудотворец, част от които се съхранява в манастир насред Егейско море. В проекта участват също двама български преподаватели от Атинския и от Великотърновския университет, както и Неврокопска епархия.

Интересни подробности за проучването ни предоставя гостът в "Нашият ден" Юлия Костова – ръководителят на българското неделно училище "Св. Паисий Хилендарски" в Атина.

За проекта, който е част от програмата "Неразказаните истории на българите", финансирана от МОН, Костова разказва: "Този проект има за цел проучвателна, изследователска работа, свързана с приноса на достойни българи, или факти, свързани с българската история в чужбина."

Посещението на о. Тинос, известен като островът на Богородица, е първата част от проекта, пояснява Костова. В манастира на Богородица Евангелистрия (Владичицата на ангелите) се пази десницата на св. Йоан Рилски. Участниците в проучването са изненадани, че в цикладската пустиня се възпява рилският чудотворец, закрилник на българите. 

Много малко се знае за  последното пътуване на десницата на светеца, преди да се озове на о. Тинос. "Нашата цел беше да проследим в исторически географски и културен план мостовете, които свързват българския и гръцкия народ, и да проучим почитта на светеца от страна на двата народа. Темата наистина е слабо позната на обществеността както в Гърция, така и в България.", казва Костова и допълва, че почитта към светеца има дълбоки исторически корени. 

Службата, посветена на св. Йоан Рилски, която се отслужва в манастира, е написана от гръцкия монах Александрос Мораитидис през 1928 година. Интересен факт е, че на острова чудотворецът е почитан като закрилник на моряци и рибари.

"Игуменката на манастира ни разказа една много интересна история, на която е била свидетел. Преди много години една монахиня със счупен крак, която се е докоснала до десницата на светеца, е оздравяла в същия момент", споделя Костова. 

Продуктите на проекта ще бъдат няколко клипа, заснети на острова, Рилският манастир и по пътят на поклонническите маршрути. Видеата ще включват интервюта с жители, поклонници и духовни лица. Цялостна обработка на видеоматериалите ще бъде синтезирана в кратък документален филм със субтитри на двата езика. След приключване на дейностите екипът предвижда събития пред българска и гръцка публика за представяне на резултатите от проекта, съобщава Юлия Костова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39

Проектът Inspire в търсене на решения за превенция на насилието над деца

По данни на УНИЦЕФ почти всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие преди да достигне пълнолетие. Най-разпространено е емоционалното, следвано от физическото и сексуалното насилие. Пренебрегването също е насилствена форма.   Защо и как може да се подобри националната подкрепа за превенция, интервенция на насилието над деца..

публикувано на 13.09.24 в 10:02
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36