Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската ария в творчеството на Томас Кемпиън

Снимка: Wikimedia

Английският композитор, поет, теоретик и лекар Томас Кемпиън (1567-1620) създава над 100 арии по време на живота си, което го прави втория композитор с най-много създадени такива творби, а преди него е единствено Дауланд. Въпреки името си, арията по това време не носи съвременното значение на вокално-солистична завършена форма, която е част от по-голямо произведение като опера, кантата или оратория. Вместо това така се обозначават солистични песни с инструментален акомпанимент, чиято адаптивна фактура позволява изпълнение от разнообразен състав – вокално-инструментален, изцяло вокален, изцяло инструментален или комбинацията от изброените видове.

Кемпиън издава колекции с такива песни три пъти в живота си: през 1601 г. за първи път излизат негови творби в съвместния том "Книга с арии на Росетър", който авторът издава заедно със своя приятел Филип Росетър. След това през 1613 г. публикува вече първия си самостоятелен опус "Две книги с арии" (известен още като "Първа и втора книга с арии"), а през 1617 г. излизат и последните му песни, обединени в "Трета и четвърта книга с арии". Освен музиката Кемпиън създава и поетичните текстове към творбите си.

По време на живота си композиторът се изявява и като теоретик – първо с труда си "Наблюдения върху изкуството на английската поезия" от 1602 г., а после през 1613 г. и с трактата си "Нов начин за създаване на четиригласен контрапункт по много лесно и сигурно правило", където Кемпиън представя своя собствен новаторски композиционен метод.

Този вторник (12 март от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" по програма "Христо Ботев" слушаме арии от Томас Кемпиън в изпълнения на Рейчъл Елиът – сопран, Майкъл Ченс – контратенор, Марк Падмор – тенор, Питър Харви – баритон, Найджъл Норт – лютня, и виолов ансамбъл "Конкордия".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Английската музика в ръкописа Old Hall

Ръкописът Old Hall представлява най-важният източник за музикалната практика в Англия от края на XIV и началото на XV век. В кодекса са налични части от меси, мотети и антифони от композитори като Чирбъри, Битеринг, Кук, Екзетър, Фонтейнс, Лайънел Пауър, Стърджън и Тайс, а творби от Дънстъпъл и Форест са добавени в последствие от други писачи...

публикувано на 07.10.24 в 18:15

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", октомври 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.10.24 в 09:43
Мария Мескле

Дуенде от Гранада

Четвърта поредна година гостуваме на събитията, организирани за чуждестранни програматори и журналисти от испанското Сдружение за авторски права SGAE: Jazz ñ и Flamenco ñ. Привилегията да откриваме интересни нови проекти е споделена с нашите слушатели и сега. Два и половина часа с документални записи от Гранада с Рейес Караско, Мария Мескле (на първата..

публикувано на 06.10.24 в 18:40
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50