Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Жените не карат колело" – пътешествие извън стереотипите

Кадър от дискусията
Снимка: За Земята

В месеца на жената Сдружение "За Земята" подари на софисйката публика прожекция на документалния филм "Жените не карат колело". В него белгийката Манон Бруланд заснема своето 11-месечното пътешествие от Брюксел до Токио, по време на което се среща с жени колоездачи от различни култури и разказва техните истории в Унгария, Турция, Иран, Ирак, Южна Корея. В "Нашият ден" представителят на Сдружението Драгомира Раева разказва повече за събитието.

В  кадрите, заснети на разстояние от 13 500 км, на фокус са женската сила, приключенският дух, предизвикателствата пред жените в различните общества и правото на свободно придвижване. Героините във филма са активни, въвлечени във велосипедната общност жени, които живеят със сходни вдъхновения и предизвикателства, споделя Раева.

Събитието е специален жест към жените, които карат велосипед в София. Заглавието е и провокация към хората, които искат да чуят и споделят истории, предизвикателства и решения по темата за придвижването на колело в града.  

За връзката между героините от цял свят и жените в България Раева казва: "Това, което на мен ми направи впечатление, е, че много често се споменаваше думата инфраструктура и че жените много често не карат велосипед и се чувстват притеснени, тъй като липсва безопасна, удобна инфраструктура за тях и много често за техните деца. Това ни свързва с филма и с героините от него."

Ето защо филмът подтиква към дискусия на тема велосипедната инфраструктура в София и подсигуряването на повече алеи, сигнализация и други съоръжения, улесняващи колоездачите.

Като интересен факт Раева откроява неочакваните стереотипи в различни точки на света. Оказва се, че жените от Иран и Ирак се радват на огромна подкрепа от страна на мъжете да карат колело и дори да се състезават. Правото там е много по-ясно изразено, отколкото в някои европейски столици, заявява Раева, според която жените са достатъчно силни и способни навсякъде по света да изберат този начин на придвижване. Тя отправя пожелание към всички жени: "Бъдете смели и не се притеснявайте да предадете вашата страст и желание да карате велосипед и на вашите деца, защото вие сте най-добрия пример и учител за тях."

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Йорданова изследва човешката природа през цифровите изображения

Наталия Йорданова представя в галерия "Аросита" своята изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят". През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност..

публикувано на 04.07.24 в 16:05

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн  е мащабната инсталация "Чеиз за Марс". Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа по-рано тази година. В България идва за първи път, но в умален вид. Мястото е зала 19 на галерия "Квадрат 500", където е разположена и антична гробница от IV век. В заглавието Марс е богът на..

публикувано на 03.07.24 в 11:10

"Добри момчета" на Харита Асумани

Харита Асумани представя свои творби под името "Добри момчета". Авторката наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в нейния живот. Това са портрети, вдъхновени от мъже, които са ѝ въздействали окриляващо или са я привличали.  Тя казва: "С някои от тях сме имали едва няколко срещи. В това сгъстено време се е случил някакъв..

публикувано на 03.07.24 в 09:10