Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Чутуркова: Живот между вдъхновението и вярата

Десислава Чутуркова
Снимка: Личен профил

Талант със силен творчески дух и професионалист, търсещ вдъхновението и динамиката в живота – това е Десислава Чутуркова, гост в предаването "Нашият ден". Актриса, режисьор, преподавател в НАТФИЗ – тя трудно се ограничава в една житейска роля и е превърнала изкуството в централно събитие на своето съществуане. 

Чутуркова споделя, че творческите идеи я вдъхновяват по различен начин – понякога сама иска да изиграе някоя роля, понякога чувства порив да я режисира, а понякога водещ е визуалният аспект. Окриляващо ѝ въздейства общуването със студентите и тяхното развитие през четирите години обучение в Академията. В работата си като преподавател Чутуркова споделя, че държи на персоналния подход, на уважението към всяка личност и индивидуалност, на радостта от творческия процес и смелостта.

"Непрестанно човек трябва да се учи. За мен, бидейки преподавател, е много важно да се поставям в позицията на начинаещ в някаква сфера. В момента това го практикувам с пеене. От репетиция, в която съм преподавател, отивам в репетиция, където съм студент. Добър начин за смирение", казва Чутуркова, която вярва, че човек се извисява само тогава, когато е здраво стъпил на земята.

Вярата заема централно място в живота на Чутуркова. Тя е убедена, че непрестанно трябва да се търси общуването с Бог особено днес, когато светът осъзнава, че живее с генерално сбъркани принципи, страстите бушуват и войната отново излиза на преден план. Именно вярата е централен образ във филмите, които Чутуркова прави. "Изкуството има силата да предаде послания, без това да е дидактично, буквално и ударно. Косвен начин – чрез метафори и символика – да стигнеш до сърцето на зрителя", казва тя.

Актрисата кани слушателите на представлението "Краят на градината", което ще се играе на 17 април от 19:30 ч. в Сити Марк Арт Център. Това е авторски спектакъл по Чехов, в който присъстват оригинални пластични елементи, разказва Чутуркова. А на 5 април в Нов Театър НДК от 19:30 ч. може да бъде гледана съвременната българска комедия "Жена ти се сгоди".

Повече за ежедневието, изпълнено с вдъхновение и вяра, и за различните роли в живота на Десислава Чутуркова – чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53