Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

| обновено на 19.04.24 в 10:34
Снимка: БТА

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана инсталацията ще бъде открита в началото на май и ще остане част от столичната среда за следващата година.

Самата инсталация, наречена "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било", се разполага в центъра на София, заемайки мястото на бившия мавзолей. Терзиев обяснява в ефира на “Нашият ден“, че това символно място в сърцето на града е ключът към връзката на проекта с историята на града. Изразът "между миналото и бъдещето" се свързва с идеята, че миналото никога не е безотносително за нас и винаги оказва влияние върху настоящето и бъдещето.

В интервюто си за предаването Терзиев споделя, че вярва в изкуството като стимулатор на рефлексията, като подчертава важността на свободата в изразяването и възприемането му. Той избягва дидактичните методи и твърдите послания, предпочитайки да създаде ситуация, в която публиката може да развие по-високо ниво на осъзнаване.

Терзиев коментира също, че моделът на монументите, присъщ на миналото, не е подходящ за съвременността. Вместо това, той насочва вниманието към изкуството в градското пространство като начин да активира публиката и да се ангажира открито с проблемите на съвременния свят.

Накрая Терзиев изразява интерес към непредсказуемите реакции на публиката и изразява надежда за по-справедливо общество, където изкуството ще бъде признато като важен фактор в живота на хората.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23