Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор с Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Мира Сталева
Снимка: Cineuropa

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан, след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари.

Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния панел на фестивала "Кан Марше".

Навлизаме в света на Кан по червения килим. "Българското кино пътува и е признато на най-големите кинофоруми в света.", заявява Сталева. Филмът "Безсрамните" на режисьора Константин Божанов беше показан в най-важната селекция на фестивала – "Особен поглед". Индийската актриса Анасуя Сенгупта, изпълнителка на главната роля във филма, за която това е първо актьорско превъплъщение, получи награда за най-добра актриса в секцията "Особен поглед". По думите на Сталева това е невероятно признание за българското кино, което показва един галактически режисьор в лицето на Божанов.

"Златна палма" за късометражен филм получи заглавието "Човекът, който не можа да мълчи" на хърватския режисьор Небойша Слижепчевич. Филмът е с основен продуцент Хърватския филмов център, но е копродукция с България, като звукът и художественото оформление са дело на български професионалисти, разказва Сталева.

 На червения килим в Кан тази година Мария Бакалова имаше бляскаво присъствие по време на премиерата на филма "Стажантът". Това е биографичен филм за Доналд Тръмп, в който Бакалова се превъплъщава в ролята на Ивана Тръмп – първата съпруга на противоречивия политик.

Фестивалът в Кан е един сложен механизъм от огромно значение в киноиндустрията – той е най-големият пазар, който обединява сейлс агенти, продуценти, дистрибутори, програматаори от цял свят. "Под шапката на "Кан Марше" има най-различни секции, които представят индустрията. Най-забележителната секция е показът на нови, неселектирани филми. Прожекциите са затворени и се гледат само от професионалисти – тези филми ще излязат на следващите фестивали.", споделя Сталева, която е модератор на продуцентските срещи в секцията "Мрежа на продуцентите" – част от "Кан Марше".

Миналата година Сталева е поканена от ФИАПФ – Световната асоциация на продуцентите, която всъщност акредитира фестивалите – да представи състоянието на съвременната филмова индустрия. Тази година една от темите на фокус е бил изкуственият интелект, като инструмент с потенциал в киното. Човекът е парадокс, който не може да бъде симулиран дори от това технологично постижение, смята Сталева.

Панелът "София мийтингс", който се осъществява всяка година в рамките на София филм фест, партнира на пазара в Кан и е част от голямото семейство на филмовата борса, заявява Сталева и допълва, че киното е лускозно занимание, в което копродукциите са необходимост.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн  е мащабната инсталация "Чеиз за Марс". Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа по-рано тази година. В България идва за първи път, но в умален вид. Мястото е зала 19 на галерия "Квадрат 500", където е разположена и антична гробница от IV век. В заглавието Марс е богът на..

публикувано на 03.07.24 в 11:10

"Добри момчета" на Харита Асумани

Харита Асумани представя свои творби под името "Добри момчета". Авторката наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в нейния живот. Това са портрети, вдъхновени от мъже, които са ѝ въздействали окриляващо или са я привличали.  Тя казва: "С някои от тях сме имали едва няколко срещи. В това сгъстено време се е случил някакъв..

публикувано на 03.07.24 в 09:10

Приказен трамвай пътува из улиците на София

Пътешествие из улиците на София с трамвай, нарисуван от учениците на 51-во средно училище "Елисавета Багряна". Той е част от съвместния проект "Разкажи ми приказка" на Центъра за градска мобилност и училището. Трамваят ще се движи по линия 10 през следващите три месеца, като организаторите се надяват да внесат повече пъстрота в столицата...

публикувано на 03.07.24 в 08:45

Рок фестивалът в долината на виното за четвърти път

Рок фестивалът в долината на виното ( Midalidare Rock In The Wine Valley) се готви за своето четвърто издание. Последното издание миналата година в село Могилово срещна феновете с групите   "Скорпиънс", "Епика", "Юръп", "Хелоуин", "Лакуна Койл", "Блек Гардиън" и много други. Организаторът на музикалния форум Алекси Калев коментира: "На..

публикувано на 03.07.24 в 08:10