Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариации за цигулка и човечност

Момчил Карамитев
Снимка: Ани Петрова

В епизод 546 "Трамвай по желание" поставя във фокус късометражната кинолента "Вариации за цигулка: 100 долара", представена в студиото от своя продуцент и режисьор Момчил Карамитев.

16-минутният филм заслужи световно признание с включването му сред стотици участници в късата листа на една от съпътстващите програми на фестивала в Кан.

Как една банкнота може да промени живота ни. Банални отговори на този въпрос съществуват в изобилие. Ако тя е 100-доларова, вариантите се увеличават, а ако е и фалшива, стават безброй. Но българският филм в Кан има за цел за анализира не вариантите, а вариациите на една много човешка, малко тъжна, но вдъхновяваща и зареждащо оптимистична история. Продуцент и режисьор на лентата е Момчил Карамитев, оператор е Калоян Божилов, музиката е дело на Антоний Дончев. В главните роли се превъплъщават Бояна Детелинова Андреева и Бояна Петкова, самите те цигуларки в живота, а епизодичните са поверени на Любо Нейков, Любо Гърбев, Ивайло Симеонов и кучето Креспо.

Важно е да се отбележи, че филмът е създаден по сценарий на покойния вече кинотворец Сергей Комитски, който ни напусна в разгара на Ковид пандемията.

За тазгодишното издание на кинофестивала в Кан оценките ще дойдат тепърва. Холивудската суперзвезда Мерил Стрийп получи почетна Златна палма за "незаличимо място в историята на кинематографията". Освен Стрийп, тази година почетната "Златна палма" получиха също създателят на филмовата сага "Междузвездни войни" Джордж Лукас, както и Studio Ghibli на японския анимационен режисьор Хаяо Миядзаки. Какви посоки за Седмото изкуство зададе тазгодишното издание на знаменития законодател в света на киното, това също е тема на днешния ни гост в студиото. За българския зрител по-важното е, че сред отличеното меню на фестивала достойно място намери и кратката, но впечатляваща продукция на Момчил Карамитев "Вариации за цигулка".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23