Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "На зелено": Събитие с мисия за опазване на зелените пространства

| обновено на 21.06.24 в 10:53

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме очакванията от фестивала "На зелено", който ще се проведе в парк "Бедечка", Стара Загора. Алтернативният фестивал с кауза се завръща благодарение на доброволните усилия на старозагорци и помощта на Община Стара Загора. Фестивалът цели да насърчи развитието на града и да съхрани Стара Загора като зелена столица. Събитието ще продължи два дни и три вечери на различни локации, като ще предложи много музика и артистичност в парк "Бедечка".

Разговаряме с Недко Боянов, организатор и съпредседател на творческия колектив "На улицата". Ето какво сподели той в ефира на "Нашият ден":

"Причината да организираме фестивала е само една. За нас парк "Бедечка" е в опасност. Виждаме, че този парк се застроява всяка година все повече и искаме да покажем, че това е парк. Не случайно в най-южната част на този парк организираме фестивал, защото за нас това е една мислена граница, от която започва парк 'Беличка'."

Програмата на фестивала е изключително наситена. Първата вечер, от 18:00 часа, ще бъде посветена на музикална програма, включваща няколко старозагорски банди като "Джанкобрат", както и рапърът Ендо, който също е от Стара Загора. Следващият ден ще започне с работилници за деца и възрастни, последвани от вечерна музикална програма и споделени моменти на "тайната поляна", която отново ще бъде осветена. В неделя сутринта ще започнат спортни събития, включващи пет километрово бягане в парк "Бедечка" и 20 км колоездене около пирамидите на Стара Загора. Денят ще завърши с още работилници.

Една от целите на творческия колектив е да създаде мрежа от места, които са обозначени с целта на опазване и развитие на зелените пространства. Едно от тези места е улица "Сава Силов".

"Градската среда зависи от две неща – от хората и от общината. Тези две сили трябва да работят заедно, за да настъпи дадена трансформация. Радвам се, че общината съдейства за този тип трансформации, колкото и да е обвързващо чисто документално. Идеята на творческия ни колектив е да изкараме изкуството извън затвореното пространство и да го нанесем на улицата, за да го видят всички граждани", споделя Боянов.

Историите на града се създават, когато хората се обединяват за промяна. "Най-простият пример е, когато се обединиха над 15 граждани и направиха дарения, за да трансформираме устоите на река Бедечка. Това е нещо, с което се гордея в момента много. Допълнително се организираха около шест бизнеса, за да ни помогнат да го направим това нещо. За мен най-важното беше беше, че дойдоха 20 доброволеца от цяла Европа да ни съдействат."

Фестивалът "На зелено" е ярък пример за силата на колективните усилия и общата визия за бъдещето на Стара Загора като зелена и устойчива столица.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40