Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Йордан Калайков: От нас зависи да настроим себе си да приемаме ежедневието си

Проф. Йордан Калайков издаде книгата "Педагогически размисли и прозрения". Той е професор, доктор на науките, писател и художник. Публикувал е над 70 книги в областта на образованието и 17 книги с проза, поезия и есеистика. Негови разкази и есета са издавани в сп. “Пламък”, сп. ”Везни”, “Литературен вестник”, “Литературен форум” и др. Негови публикации има в електронното списание за художествена литература Muse Apprentice Guild в Сан Диего, Калифорния.

В Liternet.bg са издадени електронна книга и разкази, а в артзоната – картини от експозиции. Публикуван е и в електронните издания "Литературен свят” и "Литературен клуб”. Негови творби са преведени на английски, руски, френски и китайски език. Включен е в антологията “Български поети” през 2003 година на издателство “Захари Стоянов”. Проф. Йордан Калайкове е член на Съюз на учените в България и на Сдружение на българските писатели.

Ето какво казва той за своята книга "Педагогически размисли и прозрения": "Споделеното в книгата не се отнася за конкретна учебна дисциплина, не представлява методика или резултати от изследвания. Опитал съм се да опиша "моите открития” – универсалните подходи, методологията на учителстването, чрез които могат да се обяснят частните случаи в педагогическата практика. Отначало "откритията" записвах в един бележник. Нахвърлял съм мислите си спонтанно, разхвърляно, според конкретните преживявания. 

По тази причина съм се постарал записките да запазят първоначалния импулс и непосредственост – шрифтът и форматът на буквите е различен, както и разположението на записаното, подчертаванията, посочванията за важност. Там, където в оригинала има надписи със цветни моливи, те са представени автентично. По тази причина записките приличат на старовремски приписки, нахвърляни набързо в полетата на книги, извън основния текст, предизвиквани от внезапни хрумвания или важни подробности, придружени с дати и емоционални изблици. Поради необикновеното книжно тяло изданието е библиофилско."

В книгата, освен че споделям опита си, над 50-годишен, съм представил ключови понятия и състояния в педагогиката и за онези, които са решили да се занимават с нея, това е задължение, за да може педагогът да превръща общуването в едно емоционално състояние, за да може да мотивира и да събуди в тях желанието те сами да напредват", заяви в предаването "Следобед за любопитните" проф. Йордан Калайков. 

За него преподаването не е било само кауза, а съдба и верую. Преподаването, според него, е един постоянен процес на постоянно надграждане и се превръща в празник. "Тази "книжица", събира в 50 страници  моят 50-годишен преподавателски опит, защото аудиторията ще бъде заинтригувана, ако намериш правилния подход към нея", сподели проф. Калайков.

"Предизвикателство е да се пише къса проза, а аз имам претенцията да не ги наричам къси разкази или кратки, а умалителното "кратички", т.е. с малко изразни средства трябва да представиш история някаква, драма, ако има, за да насочиш вниманието на читателя към случка, която той не би забелязал, но ще му направи впечатление , когато ти я интерепретира", сподели в предаването "Следобед за любопитните" проф. Йордан Калайков. Така той започна разказа си за новата си книга "38 забързани разкази", които е написал през периода 2021-2023 година и са само в 38 страници. От всеки човек зависи, – сподели проф. Калайков, – да настои себе си така, че по най-добрия начин да възприема света около себе си т.е. ежедневието си."

Разговора на Ани Костова с проф. Йордан Калайков от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Борисова – млад учител и финалист на FameLab 2025

Десислава Борисова е докторант и млад български учен, чиято страст към науката и преподаването се превръща в лична мисия. Тя преподава Химия и опазване на околната среда в частното основно училище "Томас Едисън", като същевременно посвещава времето си и като доброволец в престижната школа по химия на Фондация "Миню Балкански". Миналата година Десислава..

публикувано на 06.05.25 в 14:19
Проф. Вайсилов, проф. Петков и проф. Александров

Трима изследователи от СУ с публикации в едно от най-престижните научни издания

В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в студиото бяха трима изтъкнати учени от Факултета по химия и фармация към Софийския университет "Св. Климент Охридски":  проф. д.х.н. Георги Вайсилов, проф. Петко Петков и проф. Християн Александров ...

обновено на 06.05.25 в 13:44

Учениците искат да учат, когато и учителите учат

След наскоро приключилото голямо годишно събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" в рубриката "Всичко за образованието" гостува Милена Димитрова, старши специалист "Управление на съдържанието". В годината, в която фондацията отбелязва 15-ия си рожден ден, "Добрите практики на фокус" събра повече от 500 участници – учители,..

публикувано на 06.05.25 в 10:01

Синя шапка = лъжа. Разбираме ли езика на тийнейджърите

OMG, NP, BFF, BTW… Ако имате у дома тийнейджър или работите с деца в тази възраст може и да знаете какво означават тези съкращения, но за останалите речта на младите е загадка, "езикът" на младите – в прекия и в преносния смисъл - е загадка. Дали го разбираме – едва ли твърде добре, дори да полагаме усилия. Как тогава да общуваме с тях, да им..

публикувано на 05.05.25 в 17:27
доц. Светослав Димов

Доц. Светослав Димов: Без генното инженерство няма да оцелеем

"Ние не си даваме сметка, че всички ферментирали храни са пробиотици и в миналото те са играели именно тази роля. В България на няколко места се произвеждат нетрадиционни сирена. Освен белтъците и захарите в млечните продукти, ние консумираме и голямо количество бактерии, които способстват за тяхното зреене и ферментация. Една немалка част от тези..

публикувано на 05.05.25 в 10:10