Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Данаилов между лунните пейзажи на Исландия и пустинята Тасили н'Аджер в Алжир

Исландия определено е страна, която вълнува въображението със своите гейзери, водопади, сурова природа и народ, потомци на викингите. Вероятно приказната среда е причината 80 на сто от исландците да са абсолютно убедени, че троловете съществуват и че горски гора живеят във всяка скала. Най-омагьосваща е обаче перспективата да видиш с очите си, не покрито с мъх същество, а северното сияние, когато си там. Фотографът, журналист и пътешественик Емил Данаилов, чиито снимки можете да видите в сайта му, през есента ще води група колеги в Исландия на фотосафари. Очевидно страната е на мода щом населението ѝ от 400 хиляди души набъбва с още шест милиона туристи всяка година.


Фотографът и журналист Емил Данаилов, дългогодишен главен редактор на легендарното списание за пътешественици "Одисей", което уви, вече не съществува, тръгна от Исландия, но сърцето му го накара да прескочи до пустинята Тасили в Алжир.

Както често се случва в "Покана за пътуване", скокът от един континент към друг се получава съвсем естествено и плавно. От суровата природа на Исландия Емил Данаилов ни отведе към немилостивия климат на пустинята Тасили н'Аджер и аз се сетих какво писмо  пътешественикът Николай Пржевалски изпраща на съпругата си от Гоби "Пиша ти рядко, защото през нощта мастилото замръзва, а през деня изсъхна".


Емил Данаилов не се бои от подобни аномалии и крои планове да се върне на двете любими за него места.


Снимки: Емил Данаилов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приет е Регламентът за възстановяване на природата – защо е важен

На 17 юни беше приет Регламент за възстановяване на природата – Nature restoration law . България подкрепя регламента от самото начало на обсъждането му преди 2 години. Това е първият по рода си регламент за ЕС за възстановяване на природата, а целта му е да се въведат мерки за възстановяване на поне 20% от сухоземните и морските територии..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Обучение по ненасилствена комуникация организира сдружение "Образователна общност – Варна"

Ненасилствената комуникация, известна още като "език на сърцето", "състрадателен език", "жирафски език" е модел на общуване, който позволява да се свързваме със себе си и с другите, разбирайки и откликвайки на емоционалните си потребности. Прилагането му в личния живот, деловите взаимоотношения и особено в сфери като образованието дава забележителни..

публикувано на 28.06.24 в 13:12
Иван Держански (вляво) и Любомир Златков

Как България стана номер едно в математическата лингвистика?

"Лингвистиката прави много мостове, между които и този компютър - човек, ние говорим за едно семейство от науки, които се развиват от няколко хиляди години, като математическата лингвистика се занимава с изучаването на езика, като част от света и действителността.  Лингвистиката е наука, която отговаря на въпроси като – как е възникнал..

публикувано на 28.06.24 в 10:54
Проф. Андрю Коутс

Проф. Андрю Коутс за изследването на слънчевата система

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя научнопопулярна лекция на тема "Изследване на слънчевата система" на проф. Андрю Коутс – физик от Университетския колеж в Лондон, Великобритания. Лекцията е част от четвъртото издание на фестивала "Ало, космос! Говори България", организиран от Атлантическия клуб, Софийския университет, Българска академия..

публикувано на 28.06.24 в 09:40
Камен Тодоринчев, Мариана Борукова, Цвета Николова и Диана Банчева

Лятото на отборите от Спешъл Олимпикс, България

Преди 30 години и у нас стартира Програмата на Спешъл Олимпикс. От тогава хората с интелектуални затруднения в България имат възможност целогодишно да спортуват и да се състезават в различни спортове. Многобройни са успехите на нашите атлети от различни състезания. В началото на м. юни женският ни отбор победи отборите на Сърбия, Босна и Херцеговина..

публикувано на 27.06.24 в 12:50