Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество поставят нови предизвикателства пред съвременния човек, свързани с усещането на депресии и липса на цел, с тревожност и чувство на самота.  

И лесният живот става "лесен", а всъщност кошмарен, защото все по-големи части от човечеството изпадат в различни зависимости. Само в България тази цифра според статистиките е към 350 000 души, без да е сигурно, че не са повече.  

В разговора участват Павел Павлов, създател и ръководител на терапевтичен център за справяне със зависимости, който съвсем наскоро заяви пред медиите, че човечеството губи войната с различните злоупотреби, Светлана Йорданова, бивш зам.-министър на здравеопазването, социологът Мира Радева и писателят Деян Енев.

Според Павел Павлов увеличаването на броя на зависимите е сързано с разрушаването на предишните трудови и семейни стереотипи, които не са заменени с нови. Той смята, че съвременният човек твърде рязко се оказва в нова ситуация, а е устроен по старому – тоест, днес често не знае какво да прави с времето си.  

Светлана Йорданова търси причината на зависимостите в желанието за психически комфорт на младия човек, но в погрешния начин на реализацията му, разбиран единствено като материални достижения и успех в кариерата. 

Мира Радева разказва примери от социологическата и туристическата си практика, като споделя, че чувството за удовлетвореност и щастието не са непременно функция на материалното и битовото. 

Писателят Деян Енев говори за нуждата от сериозно духовно усилие при постигане на добър баланс в индивидуалния човешки живот, и отрежда на вярата и религията основно място в това. 

Снимка – ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40