Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 3 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Николай Искренов – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Завършваме "цирковата" серия в джаза с "цирковия" албум на китариста Нюен Ли.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна и градска музика от Западна Швейцария.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър "Леле, леле", Дарина Славчева, Илияна Найденова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Короната на морския цар" от Р. Густавсон

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо Пух" от Ал. Алън Милн – трета част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Любомира Константинова
• Епизоди от живота
• Темите на деня: на Мартин Томов, координатор в екипа на "Грийнпийс" - България.
• Темата на деня: Екология на лятото - за нерешените казуси по българското Черноморие говорим с Мартин Томов и с Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".
• Разговорът: за хората, които "сменят" света си и напълно променят живота си, за всичко, което едно преместване в друга или в собствената държава изисква, за неподозираните битови, административни или социални предизвикателства - с Ивета Иванова и Калина Иванова, представители на фирма за релокация.
• Времето на редактора

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
• Протест на фармацевти и внасяне на предизвестия от тяхна страна за прекратяване на договорите с НЗОК във връзка с планирани промени в Наредба № 4 от 4 март 2009 г. За условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти – коментар на Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
• Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. – интервю с доц. Корнелия Найденова, ръководител на катедра "Теория на физическото възпитание" към факултет "Педагогика" на НСА.
• Акценти от VII световен симпозиум по пулмонална хипертония, който се проведе в Барселона от 29 юни до 1 юли – интервю с детския кардиолог д-р Любомир Димитров.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• BELLA C представя албума си "Скитница". Живеещата в Швейцария певица и пианистка Борислава Шишкова разказва за това как е получила там творческия псевдоним BELLA C, за пъстрите изживявания на една българка в чужбина, които включват срещи със световни звезди като Тина Търнър, Джъстин Бийбър и др. и участие във филм на Роман Полански, и най-вече за авторския си албум "Скитница", в който е вложила обичта си към родната страна.
• Александър Леков – басист, китарист и автор на музика - представя новия албум на Alexander Lekov Group Old Ways, New Ways, събрал негови авторски композиции в стилистиката на европейския джаз.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Представяне на дългоочакваната книга "Студии върху историята и настоящето на фестивала "Софийски музикални седмици". Гостуват авторката на изданието - Диана Данова-Дамянова, проф. Пламен Джуров и настоящият директор на фестивала проф. Момчил Георгиев.
• Среща с гръцкия фотограф Янис Пантелидис и куратора Ираклис Папайоану, директор на Музея на фотографията в Солун по повод дългогодишното изследване "Невидими граници" и гостуващата изложба в столичната галерия "Фотосинтезис".
• Куклен и площаден театър. Ново издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол. Разговор за акцентите в програмата с Мариета Ангелова, основател на театрална къща "Мариета и Марионета".
• Изложби на дипломираните бакалаври и магистри на Националната художествена академия в различни галерийни пространства в София и Бургас. Разговор с проф. Здравка Василева, преподавател по живопис и композиция и зам.-ректор по художествено-творческата дейност на НХА и студенти от академията.
• Заключителен концерт на Симфоничния оркестър на БНР с фокус върху българските композитори и младите музиканти. Гостуват главният диригент маестро Константин Илиевски и младият музикант и първи валдхорнист на Радиосимфониците Виктор Теодосиев, който ще дебютира на сцената на зала "България" като солист.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Антония Барулова
Пианистът Геза Анда.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Политическото убийство – грозен исторически инструмент
На 3 юли 1895 г. по стар стил Стефан Стамболов е зверски ранен и по-късно умира от раните си. Но политическите убийства в България нито започват, нито – уви, завършват с това жестоко покушение. Кое мотивира този начин на политическо действие, постигат ли подобни убийства целите си? Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Гео Милев, Райко Алексиев – поредицата е повече от внушителна. Кое е явното и скритото – знаел ли е например цар Борис за покушението над Стамболийски?
Политическите убийства в света не свършват – покушението над  Фицо е още едно доказателство за тази трагична практика. Говорим за тези неща с историците акад. Георги Марков, Николай Поппетров, Войн Божинов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Зорница Гъркова
Орхидеите в България – епизод 1
Епизод 1 запознава слушателите с особеностите на размножаването и жизнения цикъл на орхидеите.
Събеседници: доц. Антоанета Петрова и Диана Венкова от Ботаническата градина при БАН, Ирина Герасимова от Националния природонаучен музей, Росен Василев от Българска фондация "Биоразнообразие" и изкуствоведът и художник Любен Домозетски, автор и илюстратор на сборника "Орхидеите в България".

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Яна Пункина
Светлана Дамянова, един от гласовете и лицата на София филм фест, ще ни заведе в Перу.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Качествен, колоритен уърлд и афробийт от Западна Африка – Бенин и Гвинея. Откъдето са "Гангбе Брас бенд", ориентирани повече към музикалните традиции от крайбрежието на Гвинейския залив (въпреки разкошната им "по европейски" духова секция), за разлика от другите участници - "Вуду Гейм", които гледат повече към уърлдбийта и уърлдрока, характерни за Стария континент (може би заради двамата англичани в състава).  

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Втора част от разговор с Петър Димов за 70-ото издание на Международната Трибуна на композиторите.
Втора част от интервю с Добринка Табакова по повод гостуването ѝ в България и предизвикателствата на един съвременен класически композитор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" (юлско издание) – пряко предаване от НДК (зала "Сингълс") с "космическата кумбия" на мексиканската супергрупа Sonido Gallo Negro на живо.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" завършва серията за устната хармоника в джаза с изпълнения на Оливие Кер-Урио в дуо с напусналия ни без време китарист Силвен Люк, пореден наш "кръстник", преселил се в отвъдното. Продължението е със Стефан Белмондо със спомените му за Силвен, няколко композиции, които му посвещава, както и с откъс от концерта му в парижкия клуб Сънсет от края на миналата година.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 5 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

обновено на 04.07.24 в 16:56

Четвъртък, 4 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Среща с един прекрасен млад фламенко-джаз тромпетист, Давид Пастор. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 03.07.24 в 08:05

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10