Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 6 част
Премиера

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният" му номер - Ne me quitte pas на Брел. След него, в холандската зала "Бимхуйс", акордеонистът Венсан Пейрани представя албума си "Жокер".
Финалът е с китарно дуо между скандинавеца Улф Вакениус и андалусеца Херардо Нуньес в разходка между Севия и Хавана. Заглавието на албума им е гръцко – "Логос", а вътре не липсват и препратки към траките (Орфей) и латините (Либер Патер).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и етнопоп от Испания и Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на София Ковачева, Никола Запрянов, Ваня Вълкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"На плаж в Остия" от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Том Сойер и Хък Фин тръгват по Мисисипи" от Марк Твен – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: Брус Дикинсън и "Джудас прийст" с концерти на 16 и 19 юли в София – материал на Ивайло Кицов.
• Епизоди от живота: В първия ден от народните горещници: разговор с диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите.
• Темите на деня: от 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай България – 100 национални туристически обекта", чиято годишна среща ще бъде част от събитието. За програмата и участниците разговаряме с Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС.
• За пореден път в Банкя ще се проведат традиционните празници Горешляци, посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град, а кулминацията ще е на 15 юли, когато е Литургията по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита". За празника говорим с д-р Александра Александрова – зам. кмет по културата в община Банкя.
• От 15 до 20 юли едни от най-добрите ансамбли на Боливия, Индия, Казахстан и Мексико гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". На основната сцена на фестивала в Народно читалище "Витоша-1951"  публиката ще види танци от цял свят, едни от най-добрите ансамбли на България, базар на изкуствата и творческите занаяти, нестинари и много изненади – още за програмата в материала на Магдалена Стоянова.
• Разговорът: За предстоящото на 16 юли трето издание на Master The Failure, където всяка грешка, всеки провал се разглеждат като урок и стъпала, по които се изкачваме, за да достигнем най-добрата версия на себе си по пътя към успеха разговаряме с Анна Грозданова от организаторите.
Събитията са посветени на истинските истории на професионалисти, които се осмеляват да споделят своите "провали” пред публиката, но най-вече уроците, които са научили от тях.
На сцената си Master The Failure канят хора от различни професионални сфери – предприемачи, хора от корпоративния свят, артисти, писатели, IТ, ресторантьори, НПО организации и др., които разказват действителни истории за техните професионални неуспехи и изводите, които са си направили.
• Подкаст "Какво може Европа": "Храна по европейски стандарт".

от 10.05 до 11.00 часа
Terra култура
водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Коментар.
• Културен код: Богатство и древност в българската народна музика със съвременна енергия, вплетена в елементи от джаз и рок, както и още нещо за тенденциите в етно музиката от Балканите и Близкия изток – в разговор и изпълнения на живо с членовете на група "ЕврАзия" след дебюта им със "Симфониета" - Враца в края на 2023 г.
Участват: Атанас Гендов – ударни, китара; Мартин Бейран – вокал, тар, тумбак; Димана Крумова – вокал, перкусии; Мила Наумова – клавишни, беквокал; Яна Христова – перкусии; Константин Кучев – цигулка, гъдулка, виола, беквокал, както и диригентът на "Симфониета" - Враца Бистра Диляноф.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Саксофонистът Владимир Кърпаров (от Германия) и пианистът Асен Дойкин (от САЩ) разкриват подробности за предстоящото си гостуване в България и съвместния си новоиздаден албум.
• Нови продукции: Let's Walk на китаристката, авторка и певица Мадлен Пейру.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Слънчогледови деца" – разговор с автора на книгата Кристина Терзийска.
• "Кино за пътешественици" – разговор с организатора на фестивала Здравко Григоров.
• Sofia Summer Fest – разговор с организатора на фестивала Борислав Чучков.
• Ретроспектива на Бистра Льошевалие – разговор с Яна Братанова, куратор на изложбата в Националната галерия "Квадрат 500".
• Международен фолклорен фестивал "Витоша" – разговор с Даниела Манолова от екипа на фестивала.
• Международен фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол – разговор с Мариета Ангелова, създател на фестивала.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Свири Трио d'Ante Vienna в състав: Валя Дервенска – цигулка, Теодора Митева (виолончело) и Донка Ангачева (пиано).

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Младите срещу антисемитизма
Защо е важно днес да говорим за антисемитизма, расизма и ксенофобията – разговор с Росена Добрева – получила награда стаж в БНР за участие в Международния младежки литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ.
• "Театър на сетивата" – какви възможности за ново светоусещане и меки умения предлага Театъра на сетивата в своите творчески ателиета на младежи, лишени от родителски грижи.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Глината: Архитектура от глина
Кои са предимствата на глината като естествен строителен материал, защо една трета от населението на Земята и днес живее в глинени къщи, има ли връщане към използването й в съвременното строителство - отговори на арх. Георги Георгиев, автор на електронната книга "Строителство с естествени материали”. Самият той живее в построена от него глинена къща близо до Белоградчик.
Назад във времето – за първите глинени къщи по света и у нас, за глинените джамии в Тимбукту и Джене (Мали) – най-голямата сграда от кирпич в света, разказва Анелия Атанасова, екскурзовод в Регионалния исторически музей в Шумен.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Мариана Ганчева
Художниците Андрей и Дарина Яневи ще ни разходят из непознати кътчета на Тоскана.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Концерт с изпълнения на ансамбъл "Странджа", Стоян Борисов, Галина Дурмушлийска, Атанас Вълчев, ОНМ на БНР, Костадин Михайлов, Гергана Димитрова, група "Дива река", Гергана Попова…

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон с участието на Смесения хор и СО на БиБиСи с диригент Клаус Макела и солисти Юджа Уанг (пиано) и Томас Хемпсън (баритон). В програмата: Джими Лопес Белидо – Perú Negro ("Черно Перу"); Сергей Рахманинов – Рапсодия върху тема от Паганини за пиано и оркестър, опус 43; Уилям Уолтън – кантата "Пирът на Валтасар".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Endless Boogie от Ню Йорк – американски джем-блус в добрите стари традиции на "Грейтфул Дед", Джон Лий Хукър, Джими Хендрикс и ранния Карлос Сантана – разговор с основателя и фронтмен на групата Пол Мейджър – пътешественик, музикален визионер и дългогодишен колекционер на редки записи. Поводът за срещата е повторното гостуване на групата у нас – точно година, след като "Аларма" ги покани за първи път.
• Акценти от приключилия четвърти Международни фестивал за документално кино RIFE-Родопи филм фест, Смолян.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Без да е композирал и една пиеса, пианистът Арт Тейтъм свири по неподражаем начин стандарти от времето на суинга. Продължил да развива традициите на харлемския джаз, той остава верен на своя последовател Фетс Уолър. Най-типични за Арт Тейтъм са соловите му изпълнения, макар че по-късно, през 40-те и 50-те години на миналия век той сформира трио, участва и в други формации.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 20 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 32 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – The Doors. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Различните роли на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн и..

публикувано на 19.08.24 в 08:25

Понеделник, 19 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 31 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов "Езиците на бирата" – в джаза и отвъд джаза. Гост: Людмил Фотев и като автор на едноименната книга, но и като специалист по различните музикални езици в Кулата на езиците. Или –..

публикувано на 18.08.24 в 08:35

Неделя, 18 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Училище за жени" от Жан Батист Молиер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 17.08.24 в 08:30

Събота, 17 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Австралийски прогресив рок – Unitopia. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 16.08.24 в 17:32

Петък, 16 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 30 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – Алис Купър от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 08:15