Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се храним в жегите?

Снимка: Pixabay

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите.

Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска.

Съветът на специалистите е в жегите да приемаме много течности – около 1,5 л на ден.

Освен вода, проф. Ханджиева-Дърленска препоръчва да консумираме повече плодове и зеленчуци, супи, сокове. По думите на професора един здрав организъм трябва да приема дневно поне 400 гр. плодове и зеленчуци.

Айрянът се оказва полезна лятна напитка, тъй като солта в него намалява загубата на соли в следствие на повишеното потене, пояснява диетологът.

Проф. Ханджиева-Дърленска е категорична, че алкохолът дори в малки количества е непрепоръчителен. Приемът на алкохол не само увеличава риска от заболявания, но и носи много калории, допълва диетологът.

Специалистът съветва през лятото да избираме по-леки храни и да избягваме пърженото, което натоварва организма.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Може ли стресът да бъде полезен?

През август предаването "Време за наука" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината Едно от тях е разговорът с младия учен Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН, който се фокусира върху ролята на стреса и как той може да бъде както вреден, така и полезен. Пешев обяснява, че стресът, макар и често..

публикувано на 20.08.24 в 11:23

Групата Laibach отново идва в България

Групата  Laibach  идва отново в България догодина с нов спектакъл – на 6 март в залата на  "Пиротска" 5 , съобщават организаторите от  DS Music , цитирани от БТА. Събитието е част от турнето  Opus Day Revisited Tour . "След  страхотния концерт от турнето The Coming Race Tour 2022, Laibach пристига с изцяло ново шоу, което обаче се връща към..

публикувано на 20.08.24 в 11:17

Избрано: Какво прави едно училище елитно?

През август предаването "Нашият ден" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината. Сред тях е интервюто с Александър Чакмаков, директор на Първа английска езикова гимназия. В разговора се обсъжда понятието "елитно образование" в контекста на съвременния технологичен свят , в който децата от най-ранна..

публикувано на 20.08.24 в 09:56

Аптеките на миналото: Пътешествие из историята на Пловдив

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. В рубриката "Разговорът" ви предложихме да слушате отново разказа за старите аптеки на Пловдив, прозвучал в ефира на предаването миналия септември. Интересният материал с госпожа Татяна Йорданова от Архитектурно-исторически резерват..

публикувано на 19.08.24 в 13:29

Габрово отбелязва 147 години от Шипченската епопея с богата програма

В Габрово започват честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Събитията са под патронажа на президента на Република България и се организират от областната администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Програмата включва разнообразни събития,..

обновено на 19.08.24 в 13:03