Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

Снимка: bankya.bg

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци, посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град. Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово Светейшество патриарх Даниил.

За празника в "Нашият ден" разказва д-р Александра Александрова – зам.-кмет по културата в Община Банкя.

По думите на Александрова Банкя има дълголетна история, а 55-годишнината е само част от съзряването на града.

Събитията, с които тази година община Банкя отбелязва своя празник, са разнообразни и ситуирани на приятни и сенчести места. Чисто новата сцена в парка "Кестените" приютява дневните мероприятия, насочени към семейства с деца, а вечерно време събитията се пренасят в парк "Ротонда".

По повод празника актрисата Албена Ставрева е изиграла авторския си спектакъл "Неведение". Представлението е подарък за Община Банкя от Народния театър "Иван Вазов" по повод неговата 120-годишнина, заявява Александрова.

Довечера предстои концерт на талантите от Център за изкуство "Зорница", а след това на сцената ще се качи поп певицата Дара.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеите на бъдещето

Музеите на бъдещето – традиции, иновативни подходи и вдъхновяващи практики. Представяме новата магистърска програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" на Нов български университет. Гостува археологът Весела Герчева, директор на програмата и специалист по интерактивна педагогика и образование в музейна среда. И още:..

публикувано на 20.08.24 в 12:00

Музей "Етър" посреща своя юбилей с етно джаз концерт на Нина Николина

Музей "Етър" отбелязва 60-годишнината от създаването си с концерт на Нина Николина - "Етно Джаз Проект" , съобщават от културната институция, цитирани от БТА.  "Етно Джаз Проект" е вдъхновен от златните хитове на българския песенен фолклор и има неподражаем стил, обединяващ в едно фолклор, етноджаз, фламенко, вокални и инструментални импровизации. На..

публикувано на 20.08.24 в 11:12

Изложба на тракийски доспехи бележи началото на празниците в Казанлък

Постерната изложба " Доспехите на тракийските владетели" , подредена на витрината на Културно-информационния център в Казанлък, постави символичното начало на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе. Тя е резултат от съвместен научен проект на Националния археологически институт (НАИМ) с музей при Българската академия на науките (БАН) и..

обновено на 20.08.24 в 10:52
Остап Сливинский

Остап Сливинский: Културата не може да спре във време на война

Той е славист, поет, преподавател, преводач от български на украински език, общественик и член на УС на украинския ПЕН център. На телефонната линия на "Нашият ден" директно от Киев се включва Остап Сливинский , за да говори за поезията, преводите, ситуацията в Украйна и спасението на езика. Дело на Сливинский са преводите на украински език на..

публикувано на 20.08.24 в 09:01

Пленерът "Нишките на времето", или как се преплитат мултиетническият елемент и съвременното изкуство?

Реставрираната Байракли джамия в град Самоков  беше домакин на първото издание на пленера "Нишките на времето",  който се проведе от 13 август до 16 август 2024 г.  А на 17 август бе официално открита изложба на творци, работещи в няколко области, част от тях са от Самоков. Програма "Христо Ботев" избра Сарафската къща в Самоков за домакин..

публикувано на 20.08.24 в 08:10