Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимостта, като синоним на свободата – преди и сега

Снимка: БГНЕС

В това издание на "Гласът на времето" се съпоставят два контекста - историческия и съвременния, а поводът е празника "Независимост на България".

"Независимостта на България беше зачеркната с две черти. Имаше поколения Българчета, които не знаеха какво е 22 септември. Свободата е осъществена независимост, а независимостта е реализирана свобода. Отричането или поставянето под съмнение на този празник - показва огромни дефицити. Чест и хвала на правителството на Александър Малинов, които през 1908 г. правят това" - това казва писателят, философ, главен редактор на "Култура" Тони Николов.

"Независимостта е величаво събитие", според проф. Веселин Методиев от Нов български университет. "Идеите на мястото на империите да възникват нови държави според собствената си представа за идентичност е печелившата идея на 19 век и ще получи своето развитие и в 20". Относно днешния контекст за проф. Методиев в България има хора, "които са лишени от национална идентичност. Те не разсъждават така - "Аз съм българин и трябва да се радвам на историята си и на съвременните си успехи, а живеят в някакви светове, които са мега митове. Това е увредено мислене".

Калин Манолов, Емил Джасим, Веселин Методиев, Даниел Ненчев
Независимостта според учителят Емил Джасим се е доказала при защитата на Съединението на България преди това. Той придава исторически факти и аргументи на тезата си, а за независимостта в съвременен контекст казва: "Наистина е важно да се отървем в пълнота от всички зависимости. Особено от Русия. И да имаме спокойствието да сме българи днес, с ясна разлика между добро и зло, с облекчението, че живеем на мирно място, с живот в добра среда."

Журналистът и издател Калин Манолов казва: "От североизток идва тоталитаризъм, коруптивен бизнес и организирана престъпност. На нея се гради за съжаление дълбоката държава, която владее номиналната българска държава, която е член на двата най-мощни съюза - Европейския съюз и НАТО. Русофилите твърдят, че сме "колониална държава", защото сме делегирали на Европейския съюз икономиката, а на НАТО сигурността, което е пълна глупост, разбира се. Когато подписваме такива договори, поемаме определени задължения. Но това, което не казват тези дезинформатори е, че всъщност всички страни членки на тези съюзи са поели същите задължения. И, че, ако има някаква зависимост - тя е обща на всеки от всеки и това дава сумарно обща независимост. Каквато всяка отделна страна, особено такава като България - трудно може да постигне със собствени усилия".

Снимки: БГНЕС, Надежда Московска
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Съдебната практика на Съда на ЕС

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". В това издание съдия Марияна Кънчева  се опитва да синтезира важните процедурни промени,..

публикувано на 27.09.24 в 12:15

"Нощта на учените" събира артисти и учени в магически светове

Европейската нощ на учените е събитие, което традиционно се провежда в над 300 града в Европа и света. Поредното му издание, както обичайно, се състои в последния петък на септември. Днес, на 27 септември, посетителите на Националния природонаучен музей при БАН ще имат възможността да се срещнат с д вама орнитолози, двама палеонтолози, един артист и..

обновено на 27.09.24 в 12:08
Марияна Дойкова

Часовете по физическо възпитание: Достатъчни ли са за децата ни?

На днешния 27 септември отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, а темата за физическата активност на подрастващите придобива все по-голяма важност в светлината на тревожни статистики. По данни на Световната здравна организация, 32% от децата между 5 и 15 години в България са със затлъстяване , което поставя страната ни сред десетте водещи..

обновено на 27.09.24 в 10:55

Нова мисия за старата техника: Включете се в "Донеси платка"

Вниманието ни е насочено към една иновативна доброволческа акция в Сливен, наречена "Донеси платка". Идеята на инициативата е да се събират платки от разглобени или цели електрически уреди, които след това биват разглобявани от организаторите с помощта на доброволци. Различните компоненти се изпращат на правилните места за рециклиране. Основателят на..

обновено на 27.09.24 в 10:02

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58