Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Токио до София: Глобалното пътешествие на 3D mapping артистите

Как митът за Нарцис се превърна в светлинен спектакъл? (видео)

| обновено на 26.09.24 в 12:55

Представете си една историческа сграда, която внезапно се разпада пред очите ви, само за да се събере отново в нови, причудливи форми, обагрена в ярки цветове и озвучена с мощни мелодии. В съвремието сградите вече не се възприемат единствено като структури от бетон и стомана, а по-скоро като платна, върху които въображението може да се изрази по новаторски начини. Модерното изкуство излиза извън рамките на галериите и музеите, оживявайки върху фасадите на сградите с помощта на светлина и звук.

Какво е да носиш светлина върху сградите на света? На този въпрос отговориха Катрин Красимирова, Христина Иванова и танцьорката София Христова в интервю за рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Трите артистки споделиха впечатленията си от участието в един от най-големите фестивали за 3D mapping в Токио - "One minute projection mapping".

"Изкуството 3D mapping не просто украсява сградите, но ги и съживява. То може да бъде практикувано върху всякакви обекти", обясняват те. Техният проект се включва в конкурс, подобен на фестивала "Лунар" в София. За трета поредна година те участват в този голям международен фестивал, който съществува вече 12 години. С гордост споделят, че за втори път успяват да спечелят втора награда, използвайки различни подходи.

"Тази година решихме да изпробваме генерално различен подход, който ще даде тласък и в бъдеще като посока за правене на mapping", разказват те. Интересното този път е, че са решили да снимат самия материал и от него да създадат илюзия за пространство на сградата, включвайки живо тяло в него. Така са успели да създадат пространство, сякаш всяка част на сградата е затворена кутия.

"Идеята за снимките беше да бъдат направени в аквариум, напълнен с вода, а танцьорката София Христова да бъде вътре", разкриват те за интересния творчески процес. Всичко започва с вдъхновението от мита за Нарцис и Ехо, като дамите решават да пречупят мита и да направят така, че София да бъде Нарцис в проекта.

Тяхното иновативно и завладяващо изкуство продължава да носи светлина и живот на сградите по целия свят, превръщайки ги в платна за създаване на нови, фантастични реалности.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58

Морето и околната среда: как защитаваме водите на България

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..

обновено на 26.09.24 в 11:53

По дирите на сиренето

Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..

публикувано на 26.09.24 в 10:44
Александър Димитров и водещия на предаването

От английски до унгарски: Пътешествието на един млад полиглот

На 26 септември Европа отбелязва Европейския ден на езиците – инициатива на Съвета на Европа, която има за цел да насърчи изучаването на чужди езици и да популяризира езиковото и културното многообразие на континента. В рамките на този специален ден, в предаването "Нашият ден" по БНР, гостува младият полиглот Александър Димитров , който сподели..

обновено на 26.09.24 в 10:31

За райския газ и борбата с употребата на наркотични вещества

За борбата с разпространението на райски газ и употребата на наркотични вещества в Lege Artis разговаряме с д-р Юлиян Караджов , биохимик и експерт по наркотични вещества. Промени в закона за здравето предвиждат пълната забрана на райски газ освен в посочени законово случаи. Столична дирекция на вътрешните работи извършва проверка за..

публикувано на 25.09.24 в 12:11