Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеейки заедно – в Суперпозиции

13
Изложба „Спътници в историята“ на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев
Снимка: Диана Попова

"Суперпозиции" на Института за съвременно изкуство в София е поредица от годишни изложби, които изследват процесите в съвременния ни свят чрез връзките на изкуството с политиката и поетиката, науката и технологиите, популярната култура, пола и социалните движения, екологията и миграциите.

Поредицата започна през 2021 година, а названието ѝ идва от квантовата физика. В нея "суперпозиция е фундаментален принцип, според който всяка елементарна частица съществува теоретично във всичките си възможни състояния едновременно, но когато се измерва или наблюдава, дава резултат, кореспондиращ на само една възможна конфигурация".

Изложба „Ex Tempore“ – Рикардо Арена, Jesture Diagram, 2024
Така и годишните програми от изложби на ИСИ-София изследваха и продължават да изследват процеси и явления в съвременния ни живот през погледа на различни куратори и автори – и български, и чуждестранни. А този поглед не просто обогатява чрез знание и разбиране, но и чрез диалог и спорове даже по актуалните теми днес.

Куратори на третото издание на "Суперпозиции" са Катя Ангелова и Лукреция Чипители. Тяхната изследователска и продуцентска програма е под мотото "Живеейки заедно", а последната изложба от нея – "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев – може да се разгледа в галерия ИСИ-София до 25 октомври.

Изложба „Машини, текстове, гласове“ – Камен Стоянов, издания от библиотеката на Федерацията на анархистите в България, инсталация
За програмата "Суперпозиции" през тази година разговаряме със София Грънчарова, Радостин Седевчев и Марина Славова.


Снимки: Диана Попова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зив Корен – визуална документация на трагичния 7 октомври 2023

Зив Корен е роден на 13.7.1970 в Израел.  Той е един от най-изтъкнатите фотографи в страната. Неговите уникални снимки се базират на дълги години актуална фотография, създадена  в условията на конфликти в региона, както и на международни събития.  Носител е на много международни награди и на обществено признание в родината си. Неговият..

публикувано на 17.10.24 в 11:07

Акценти от българското участие на книжния панаир във Франкфурт

Какво място заема българската литература на панаира на книгата във Франкфурт и как премина събитието по повод 15 години от Европейската награда за литература? Директно от Франкфурт разказват в "Нашият ден" Светлозар Желев и писателят Тодор П. Тодоров. Българските участници общуват активно със свои колеги, особено от Гърция, Франция и..

публикувано на 17.10.24 в 10:24

"За думите" ви пита: Как ще продължите изречението: "Българският език е…"

По случай 30-ия си рожден ден предаването "За думите" ви пита: коя е вашата любима дума, защо точно тя и как ще продължите изречението: "Българският език е…" Очакваме отговорите ви в обем до една стандартна страница до 15 ноември на електронен адрес zadumite@bnr.bg или на адреса на БНР: 1040 – София, бул. "Драган Цанков" №4, БНР,..

обновено на 16.10.24 в 16:44