Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
Водещ: Людмил Фотев
Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо: първо, издаденият от Бишкуиту фино от бразилското му турне с Педро Франко (китара) и Габриел Гроси (хармоника), след това с Чик Кореа от Виен, Франция, заедно с другите сайдмени на Пако де Лусия - Карлес Бенавент на баса и Рубем Дантас на перкусиите. Още един бразилец - Милтон Нашименту посреща в дома си Есперанса Спалдинг за мини-концерт по новия им албум Милтон+Есперанса (игра на думи с името ѝ, Надежда). И последен, от марсилския Джаз на петте континента - Роберто Фонсека.
Студийните записи са на Гонсало Рубалкаба с "Испанската любовна песен" на Чарли Хейдън и Джовани Гуиди с Жоао Лобо и каталунската класика "Песента на птиците".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Зеления остров Ирландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Добрин Добрев, Цонка Димитрова, Данислав Кехайов, Десислава Димчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Призраците от планетата Барт" от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Букет червени карамфили" от Стоян Йорданов

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Милена Воденичарова
• Предизборни интервюта: проф. Даниела Дашева – водач на листата на ПП "Български възход" в 26 Многомандатен избирателен район в София област.
• Музикален акцент на седмицата: ще откриете малко лаф, малко криминоген и много фън, защото Fun Lovin’ Criminals ще излязат на сцената на столичния клуб City Stage на 22 октомври.
• Епизоди от живота
• Темите на деня:
- 21 октомври е празничен за Кърджали. За Деня на града и празничната програма разговаряме с Веселина Тихомирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности и социална политика в община Кърджали.
- За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд предстои фестивалът да се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26 октомври. За българските винопроизводители и уникалните сортове на България разговаряме с Емил Коралов, член на УС на асоциацията.
• Разговорът: За 15-и път Вечер на добродетелите на фондация "За нашите деца" ще набира средства в подкрепа на деца в риск и техните семейства. Най-голямото благотворително събитие на организацията ще се проведе под надслов "Криле и корени". За каузата на фондацията, програмата и участниците говорим с Василена Найденова, експерт партньорства и социална ангажираност в "За нашите деца".
• Подкаст от поредицата "Какво може Европа". "Правата на работниците в един несигурен свят".
 
от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура
Водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Коментар.
• Културен отпечатък: С журналиста, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе – за новите дестинации на познанието.
• Културен код: Режисьорът Момчил Карамитев и "Вариации за цигулка" – предпремиерни прожекции на двете игрални новели на Сергей Комитски.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Водещ: Цвети Бахариева
• На 24 октомври 2024 г. от 19 часа в Първо студио на Радиото Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще открие творческия си сезон с авторската музика на пианиста, композитор и продуцент Димитър Бодуров. Разговор с музиканта.
• Нови продукции: No More Water: The Gospel Of James Baldwin на вокалистката и мултиинструменталистка Мишел Ндегеочело.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Велин Манов
• Баритонът Пламен Димитров – 20 години сценична дейност – разговор със солиста на Държавната опера във Варна за творческия му път и участието му като Фигаро в операта "Севилският бръснар".
• "Истинските супергерои" – разговор за документалния филм, посветен на борбата с рака на гърдата, с режисьора и сценарист Бианка Илич.
• "Европа в България" – разговор за изложбата в Софийската градска художествена галерия с куратора на експозицията Любен Домозетски.
• "Значимите български чехи" – разговор за изложбата в Чешкия център в София с бохемиста доц. д-р Ани Бурова.
• #ПромениКартинката – разговор за информационната кампания с преподавателя във НАТФИЗ доц. Росица Илиева и студента Александър Паунов, режисьор на видеоклип от инициативата.

В 14.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 14.08 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
Водещ: Цветелина Начева
Избрано из камерния репертоар за кларинет - изпълнения на кларинетистката Деница Лафчиева и пианистите Мария Принц, Стен Ласман и Уин Хайланд на творби от Клод Дебюси, Франсис Пуленк, Роберт Шуман, Йоханес Брамс.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
Водещ: Цвета Николова
• Висшето образование и ромите днес
Има ли статистика колко млади роми записват да учат във висши учебни заведения и колко от тях завършват; кой и как им помага в подготовката за приемните изпити. Гост в студиото е Людмила Живкова – директор на фондация "Студентско общество за развитие на междуетническия диалог". В разговора включваме и първокурсник.
"Спомен за отец Димитър" – какво си спомнят близките и енориашите за някогашния предстоятел на храм "Св. Георги" в Дървеница. Разговор с Николай Иванов – автор на новоизлязлата книга "Разкази за Божия Човек".
• Децата с увреждания и хипотерапията: интервю с хипотерапевта Ваня Тодорова и родители на деца с увреждания, ползващи този вид терапия.  

от 16.30 до 17.00 часа
Музей в ефира
Водещ: Диана Попова
От 3 до 6 октомври в София се проведе първото у нас международно изложение на съвременно изкуство - Sofia Art Fair. То представи 90 художници и 28 галерии от страната и чужбина.
Събитието е изключително важно за позиционирането на България на световната арт сцена и създава възможности за международни партньорства и обмен. Програмата от кураторски турове, лекции и лични срещи с художниците имаше за цел да стимулира културната публика и да подпомогне израстването на пазара за съвременно изкуство.
Sofia Art Fair постави ясен акцент върху ролята на галериите не само като изложбени пространства, но и като важни посредници и съветници в колекционирането на изкуство. Това е от ключово значение за развитието на културното предприемачество у нас.
Участниците в този форум бяха селектиран от професионално жури, което гарантира, че представените произведения и автори отговарят на най-високите международни стандарти.
За провеждането и значението на първия Sofia Art Fair Марина Славова разговаря с Мартина Йорданова, Мартин Косташки и Диана Попова.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Мариана Ганчева
Какви са възможностите на кинореставрацията в България в момента и как се подготвят кадри за тази специфична професия. Гости: Росен Спасов, Галя Жекова и Ангел Радев, част от екипа на Българската национална филмотека.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Водещ: Магдалена Маданска
• Илия Луков отправя покана за юбилейния си концерт "30 години песни с любов".
• Ивелина Анчева представя III фолклорен фестивал "Беленско хоро".
• Тончо Тончев разказва за XVIII Национален фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура "Руско Стефанов".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Фестивала в Люцерн. Свири Фестивалният оркестър на Люцерн с диригент Яник Незе-Сеген. В програмата: Лили Буланже – "В една тъжна вечер"; Антон Брукнер – Симфония № 8 в до минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Хелиана Велинова
Игровизацията – път към ефективно и забавно обучение
В света на образованието се налага интерактивна тенденция, която обещава да промени начина, по който възприемаме ученето. Игровизацията – методологията, която пренася елементи от игрите в различни сфери на живота, включително и в образованието, става все по-популярна като средство за стимулиране на мотивацията, креативността и ефективността на учениците.
• В новия епизод на "Аларма" сте поканени на пътешествие в света на игровизацията – вълнуващ и иновативен подход, който прави обучението не само полезно, но и забавно. Слушайте епизодът, за да разберете повече и за второто издание на Game Dev Day 2,– събитие, което обединява изложение на създатели на игри от България и форум с лекции и работилници. Организирано от Sofia Game Night и сдружение "Възможности без граници", събитието, съфинансирано от Европейския съюз, ще се проведе в мултифункционалното пространство на ул. "Индустриална" на 2 ноември 2024 г.
Разговар с Диляна Вучкова, Мария Алкалай, д-р Женя Лазарова и доц. Силвия Борисова-Спасова.
• Диляна Вучкова, заместник-директор на Център за изкуства, култура и образование "София", координира изграждането на първия младежки център в Столична община и работи по проекти, посветени на ученето чрез игри. Тя разказва за успехите и предизвикателствата в създаването на среда, която да вдъхновява младежите да учат чрез интерактивни методи.
• Мария Алкалай, водещ методист-обучител в сдружение "Възможности без граници", ръководи екипа, който създава стратегическата игра с карти БАРАБАР, посветена на правата на човека. Тази игра предлага на учениците уникална възможност да научат повече за правата и задълженията си по начин, който е както забавен, така и образователен.
• Д-р Женя Лазарова, невроучен и един от създателите на настолната еко игра "Реплантика", която учи децата как да се грижат за природата, докато развиват пространствено мислене и кооперативни умения.
• Доц. Силвия Борисова-Спасова, преподавател и изследовател от Института по философия и социология към БАН, работи по игровизацията на образованието по теми като толерантност и права на човека. Тя разказва за ролята на игрите в създаването на по-отговорни и толерантни млади хора.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
Водещ: Сибила Лилова
Самотен и различен изглежда Уейн Шортър на фона на останалите афроамерикански саксофонисти през 60-те и 70-те години на миналия век. Способността му да разкрива най-дълбоките пластове, заложени в темите, да търси абстрактните измерения на мелодията му отрежда собствено място в плеядата на знаменитите саксофонисти, проправяли пътека на джаза в бъдещето.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и..

публикувано на 15.10.24 в 14:57