На 10 февруари православният свят чества св. Харалампий Магнезийски, покровител на пчеларите. Смята се, че приживе светецът е открил лечебните свойства на пчелния продукт, затова днес се освещава мед.
В Деня на пчеларя в "Нашият ден" разговаряме с Явор Кирилов за историята, проблемите, възможностите и добрите практики на българските пчелари.
Кирилов е посветен на пчеларството вече 31 години, тъй като произхожда от пчеларско семейство и още 7-годишен започва да гледа две семейства пчели.
Пчеларският занаят изисква две неща – да си търпелив и да не те е страх, по думите на госта.
"Пчелите са суперорганизъм и много малко хора го разбират, ако не се занимават това", заявява пчеларят.
Кирилов проявява интерес и към историята на пчеларството по нашите земи. Проучването му започва с търсене на рецептата за медовина. Традициите за производството на напитката са изчезнали у нас, но медовина се е произвеждала в българските земи още в Древността, разказва Кирилов.
Най-добрият период за пчеларството в България настъпва след Освобождението, когато цар Фердинанд дава тласък на модерното разборно пчеларство. 30-те години занаятът у нас е бил толкова развит, че Ататюрк изпраща турските пчелари на обучение в България.
В Европа се отглежда видът европейска медоносна пчела, но в света има цели 32 000 вида пчели. Само четири вида от тях дават мед, а само два се отглеждат от хората. Медоносната пчела е много ефективна в опрашването.
Кирилов заявява, че цената на меда не се е променила, но цената на всички консумативи за производство е скочила значително, което затруднява производителите.
Друг проблем за пчеларите е отравянето на пчелите. Държавата разрешава пръскане с опасни препарати, които в дългосрочен план са вредни за цялата екосистема, по думите на Кирилов.
Още за предизвикателствата пред пчеларите у нас, както и рецептата за медовина – чуйте в звуковия файл:
Съществува ли изкуствен интелект, или тази фраза е лъжа, повторена хиляди пъти? Откъде идва интелектът и как се развива? Защо хората имат по-ниско IQ вследствие на съвременните технологии? По темата около понятието "интелект" в това издание на "Гласът на времето" дискутират главният редактор на сатиричния сайт "Не!Новините" Самуил..
Зелените новатори на България: Срещаме ви с Иван Бондоков от Cupffee – ядливи биоразградими чаши за топли и студени напитки . Чашите на Cupffee са създадени от изцяло натурални съставки, без ГМО, изкуствени оцветители, подсладители или консерванти. Издържат минимум 45 минути, без да променят структурата си, дори при напитки от 85 градуса. Това е..
Димитър Панайотов (журналист) и Александър Николов (фотожурналист) разказват в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" за новата медия за независима мултимедийна журналистика "Ден" , която са създали. Началото Александър и Димитър разказват как преди повече от осем години започват първия си документален проект "Последният дар на човека" ,..
За инициативата "По песента ще ги познаете" или как незрящи хора се срещат с птиците разказва в "Нашият ден" Елица Иванова от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Целта на БДЗП е да приобщи различни групи от хора към дивата природа в България , за да осъзнаят колко ценно е биоразнообразието. Природата трябва да е..
Митарят и фарисеят заедно влизат в Божия храм, но колко различни са молитвите им се вижда от текста. Ето защо и до днес фарисеите са останали символ на лицемерие и скрита греховност. По времето на Христос те "стриктно” и показно спазват Божия закон, но в душите си остават горди, високомерни и безчовечни. Като благодари на Бога, единствената мисъл,..
Луиза Селло е определяна от New York Concert Review като музикант със "завладяваща страст и спонтанно пеене, с брилянтна техника, отличен контрол на..
Дали и как изгнанието се отразява върху творчеството на известни композитори, които са преживели напускането на родината си? На този общ въпрос отговаря..
Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events организират "Опералия" в София през есента. Конкурсът "Опералия" за света на класическата музика е..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg