Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Науката оживява: Най-големият фестивал в Кипър отваря врати

Науката като знание, творчество, изследване и забавление – така изглежда тя на най-големия фестивал на науката в Кипър, който се провежда днес и утре в столицата Никозия. Негов организатор и домакин е Кипърският институт – водещият научноизследователски център в страната.

"Панаирът на науката 2025" ("sCYence Fair 2025") кани деца и възрастни на "вълнуващо и незабравимо пътешествие в науката и технологиите", чрез което "да изследват света на утрешния ден", се казва в съобщението за събитието на Кипърския институт.

Иновативният фестивал съчетава по интересен начин образование, интерактивност и забавление, посочват организаторите.
Тази година той е разширен и продължава два дни вместо един, както беше в предишните му издания.

Празникът на науката бе открит днес от министъра на образованието Атина Михайлиду.

Програмата му започна с голямо училищно състезание по природни науки, в което ученици от целия Кипър представят своите научни проекти. Предстоят интерактивна научна изложба, демонстрации на живо и научни експерименти от студенти и изследователи. Подготвени са срещи с роботи, образователни игри във виртуалната реалност и други атрактивни дейности.

Със свои презентации участват учени от Кипърския институт, Кипърския музей по естествена история, Компютърния музей в Кипър, както и представители на научни организации, европейски изследователски програми и чуждестранни посолства.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38