Eмисия новини
Audio Player
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Часът на етиката" – съвместна рубрика на БНР и ИФС

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Снимка: Pixabay

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика", запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики.

Храненето е не просто съзнателен, а и морален избор, по думите на проф. Ставру. То е свързано с етиката на грижата – идеята за състраданието към животните и тяхната експлоатация и консумация. Храненето е част от екологичната етика – представата за въглеродния отпечатък, за влиянието върху биоразнообразието, за устойчивостта и дълга към Земята. Съществува и социално-икономически аспект, свързан с достъпа до храна, с изхвърлянето на голям хранителен отпадък, докато групи от хора гладуват. Храненето е част от идентичността на човека – белег за принадлежност, културна традиция, вяра. Не на последно място проф. Ставру обвързва храненето  с добродетелната етика – умереност и внимание към тялото.

"Кажи какво ядеш, за да ти кажа какъв си, е характерна етика за модерния свят", заявява философът, според когото самото тяло е "място за философия", част от живата етика.

"Гастрософията" е понятие, което проф. Ставру обяснява като "мъдрост на храненето". Класическата гастрософия, по думите на госта, е поле на биополитика, социални практики и гостоприемство.

"Храненето е език, начин на говорене. Масата, освен маса на гостоприемство, е и сцена. Там могат да се демонстрират различни духовни практики", допълва гостът.

Религиозният пост представлява символично въздържание, насочено към отваряне към Бога, а диетата за отслабване е форма на иманентен самоконтрол, наложен от социални, здравни, естетически норми, пояснява проф. Ставру.

"Как се храним винаги е акт на етически ангажименти, и то на индивидуално ниво", изтъква философът.

Как кулинарните предавания преобръщат представата за кухнята като интимно пространство на любов, защо през малкия екран готвенето изглежда като бойно поле, защо медийният ритуал на хранене привлича зрителите – чуйте отговорите на тези въпроси в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бяхме край Дунава

Започваме със загадка: ако тръгнат едни ловци от Русе към Силистра, а едни рибари хукнат от Силистра към Русе – къде ще се срещнат пътищата им точно след 60 км? Веднага отговаряме – в Тутракан, където гостува предаването "И рибар съм, и ловец съм". Посрещнаха ни гостоприемно членовете на Ловно-рибарско сдружение "Сокол" д-р Димитър Стефанов,..

публикувано на 29.04.25 в 17:05

Габриела де Лука: От любовта на една маркиза до посланието на Папа Франциск

В предаването "Нашият ден" и неговата рубрика "Разговорът" гостува Габриела де Лука – изключително колоритна дама, католичка по рождение и италианка по кръв, която разказа за своя аристократичен произход и неподвластната на обществени норми любовна история на своите баба и дядо. Всичко започва в пансион за знатни девойки, където младите дами..

обновено на 29.04.25 в 11:35

Съвременният хляб – най-ужасното изобретение на човека?

Заедно с микробиолога д-р Йордан Стефанов във "Време за наука" опровергаваме упоритите фалшиви твърдения, че маята за хляб съдържа глутенови дрожди, отразяващи се изключително зле на човешкото здраве. Няма абсолютно нищо вярно – маята представлява просто обикновени и доста безобидни дрожди, които се използват в различни части от хранителната..

публикувано на 29.04.25 в 10:42

Финансовият кредит от необходима услуга стана стока

Отново поставяме проблема със свръхзадлъжнялостта на физическите лица : защо той е важен за България и каква е причината толкова време да не бъде решен? Какъв е опитът на другите европейски страни в решаването на този социално и икономически значим въпрос? Защо е важно хората да могат да получават безплатни консултантски услуги и кой е начинът да..

публикувано на 29.04.25 в 09:39

Във Велико Търново предстои прожекция с дискусия за трафика на хора

В голямата зала на общината във Велико Търново ще се състои прожекция на двата късометражн филма "На брега на морето" и "Град на призраци", за да бъдат запознати младежите в града с темата за трафика на хора. Събитието е организирано от местната комисия за борба с трафика на хора, българския клон на международната НПО организация "Кампания..

публикувано на 28.04.25 в 15:53