Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика", запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики.
Храненето е не просто съзнателен, а и морален избор, по думите на проф. Ставру. То е свързано с етиката на грижата – идеята за състраданието към животните и тяхната експлоатация и консумация. Храненето е част от екологичната етика – представата за въглеродния отпечатък, за влиянието върху биоразнообразието, за устойчивостта и дълга към Земята. Съществува и социално-икономически аспект, свързан с достъпа до храна, с изхвърлянето на голям хранителен отпадък, докато групи от хора гладуват. Храненето е част от идентичността на човека – белег за принадлежност, културна традиция, вяра. Не на последно място проф. Ставру обвързва храненето с добродетелната етика – умереност и внимание към тялото.
"Кажи какво ядеш, за да ти кажа какъв си, е характерна етика за модерния свят", заявява философът, според когото самото тяло е "място за философия", част от живата етика.
"Гастрософията" е понятие, което проф. Ставру обяснява като "мъдрост на храненето". Класическата гастрософия, по думите на госта, е поле на биополитика, социални практики и гостоприемство.
"Храненето е език, начин на говорене. Масата, освен маса на гостоприемство, е и сцена. Там могат да се демонстрират различни духовни практики", допълва гостът.
Религиозният пост представлява символично въздържание, насочено към отваряне към Бога, а диетата за отслабване е форма на иманентен самоконтрол, наложен от социални, здравни, естетически норми, пояснява проф. Ставру.
"Как се храним винаги е акт на етически ангажименти, и то на индивидуално ниво", изтъква философът.
Как кулинарните предавания преобръщат представата за кухнята като интимно пространство на любов, защо през малкия екран готвенето изглежда като бойно поле, защо медийният ритуал на хранене привлича зрителите – чуйте отговорите на тези въпроси в звуковия файл:
В рубриката "Лятото на ловеца и риболовеца" в "И рибар съм, и ловец съм" гостува една изключително интересна и колоритна личност – поетът Димитър Никифоров. Израснал край вировете на река Скът, той еднакво добре улавя и рибите, и римите, за което има доста какво да разкаже. Какво си казаха тримата с водещите Росен Мирчев и Асен Масларски..
Предаването представя августовския брой на списание "Лик", което предлага на читателите тематична хронология на туризма у нас – от първия Национален туристически събор през 1958 г. в Нюгола до развитието на организираното туристическо движение през десетилетията. В предаването участват социалният антрополог Харалан Александров, председателят на..
Днес отбелязваме Международния ден на грамотността. Той е създаден от ЮНЕСКО през 1966 година по препоръка на Световната конференция на министрите на образованието за изкореняване на неграмотността, проведена в Техеран. Целта е да се напомня за значението на грамотността в живота на хората и обществото. Според ЮНЕСКО грамотността допринася за мира,..
Този текст не е за птиците на Сакар, но името му, освен че звучи прекрасно поетично, отдалеч ни насочва към меката златна светлина на южния Сакар, където, казват, биоразнообразието е изобилно, но също така отлежават плътни и ароматни вина. И напоследък е много сухо. От няколко години винарни в района, чийто брой постоянно набъбва, се включват в..
Евангелското четиво от неделята преди Кръстовден разкрива пълнотата на тази любов: "Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който повярва в Него да не погине, а да има живот вечен.” Проявената към нас любов чрез въплъщението на Сина Божи и кръстната Му смърт превъзхождат човешкия разум, тя се възприема със сърцето...
Днес (на 8 септември) приключва "Буна 3" – третото издание Международния форум за съвременно изкуство. Най-голямата платформа за съвременно изкуство с..
Чуйте! When I grow up, there will be a day, when everybody has to do what I say… Rebel Rebel става на 5 и празнува с любимите "Клоофингър" –..
За границите на изкуството, за смелостта да бъдеш себе си и за силата на музиката да лекува и провокира – разговор в "Нашият ден" с един артист, който..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg