неделя, от 6.05 до 7.00 часа
Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.
Екип на предаването: Зорница Гъркова, Оля Стоянова
Галина Мирчева отглежда овце от породата асаф в плевенското село Петърница и обича работата си. От пръв поглед е видно, че фермата е ръководена от човек, когото го е грижа за животните, за хората и за папагалите. Защото преди да видите овцете в оборите..
Пламен Петков от Луковит произвежда крокмач, след като дълги години работи в Германия. В микропроизводството е ангажирано цялото семейство и на работата не се гледа като на бизнес или просто като на работа – тя е истинско удоволствие, което..
На малък кръстопът в близост до гр. Харманли, или иначе казано – в сърцето на Сакар, където вината са меки, ароматни и с вкус на плодове, има малка винарска изба, първата в харманлийско, а сега част от по-голямо начинание. Избата е създадена през 2005..
Кристина и Нено Костови живеят в София, а фермата им за култивирани боровинки е в с. Осетеново до Калофер. Съвременните технологии им позволяват да контролират поливането и подхранването на растенията, сред които сортовото разнообразие е доволно..
Богомила и Емил Пътови са второ поколение пчелари, младо семейство, което избира да замени глъчката на София със спокойствието на град Тръстеник, откъдето са родом. Със страст към пчелите и меда, и с рационалност и внимание към административните..
Наташа Маринова е специалист по околна среда и управление на природните ресурси, но и градинар, сред основателите е на "Споделена зеленчукова градина" в София и "Градски фестивал на семената". Тя е преподавател и изследовател в университета на..
Елица Дякова работи в МИГ Долни Дъбник и Долна Митрополия – Местна инициативна група, която да подпомогне на място земеделските стопани и производителите в района. Местните инициативни групи разполагат с достатъчно инструменти, за да изграждат..
Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино,..
Кремена Стефанова е жена с кауза, или, по-право, с няколко каузи, най-съществената от които напоследък е фермерският пазар в Стара Загора – събитие, което въпреки сравнително краткото си съществуване е вече утвърдено, посещавано, както от..
Ангел и Теменуга Ангелови са учители в Казанлък – той по музика, и също така изпълнител на народна музика, а тя преподава английски. От години семейството отглежда стадо кози, а от по-скоро продукцията се преработва в сирене, кашкавал, катък и кисело..
Изборите в Германия приключиха и те имат своите добри и лоши страни. Със сигурност от тук нататък това, което ще се случва в Германия, от която се очаква..
Двудневна културна програма, посветена на народните обичаи – Кукеров ден и Сирни заговезни, организират в Поморие в първите дни на март. "От..
В старата господарска къща на остров Мавриций, чието име се превежда като Еврика, душата на любителя на антики крещи "Еврика" във всяка стая. В Eureka, La..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg