Eмисия новини

Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Оля Стоянова

Публикации

Букети от мед

Красен Топалов, Юлиян Петров и Даниел Делчунков са почти в началото на общото си приключение в производството и дистрибуцията на мед и пчелни продукти, събирани само и единствено от българска медоносна пчела.  Фабриката на съдружниците се намира в град..

публикувано на 16.01.24 в 17:00

Тънкостите на ферментацията

Всичко ли можем да ферментираме бе един от първите ми въпроси към Антон Васев – готвач, художник и производител на ферментирали храни.  Дългият му опит в професионалната кухня дава на Антон знания и смелост да се впусне в приключението, наречено..

публикувано на 15.01.24 в 16:00

Заешки истории

Зърна ли бял заек, винаги се сещам за "Алиса в страната на чудесата" и несъзнателно търся да зърна и Лудия шапкар. Шапкар обаче в историята на Николай Симеонов и Николай Симеонов няма. Те са баща и син, а синът от съвсем скоро работи заедно с баща си...

публикувано на 10.01.24 в 17:25

Здрав дух в здрав хляб

Иван Граховски стъпва на пътя на хляба преди достатъчно много години, за да е повече от сигурен, че този път е ценен, смислен и му носи израстване, във всички аспекти на израстването.  Хлябът с квас е жив процес, Иван не пропусна да го спомене и при..

публикувано на 18.12.23 в 17:05
 Виктор Иванов

Теория и практика на хранителните добавки

Историята на хранителните добавки не е дълга, но е много интензивна, а човечеството нарича добавките добавки, едва когато става ясно, че телата ни страдат от определени липси на определени вещества и при определени условия. Набавянето им в точния момент..

публикувано на 12.12.23 в 15:50
Александър Александров

Философия на дървото и всичко останало

В свят, в който дигиталното все повече овладява света ни и усещането ни за него, докосването до материята на дървото можем да сравним с магия. Магията прави Александър Александров щастлив, работата с дървото – също. Александър учи дизайн на компютърни..

публикувано на 06.12.23 в 15:15

XXIV издание на Празниците на калоферската дантела

Кръстосване, усукване, кръстосване усукване… Тези две думички изразяват двете основни движения на совалките, с които се прави калоферска дантела. Трябва да отбележим, че дантелата, която у нас наричаме калоферска, се прави в много страни по света и..

публикувано на 26.10.23 в 18:15

Местно производство

Ако има пример за устойчиво местно производство, което продължава да произвежда най-вече за близките населени места, то това е мандрата с кравеферма, или кравефермата с мандра край село Стефаново, в близост до Радомир. Тя работи от дълги години,..

публикувано на 19.10.23 в 16:10
Моника Вълкова

Заземяване

Моника Вълкова (Крякова) живее в с. Лобош, община Ковачевци, от вече седем години, а от по-скоро датира грънчарското ѝ ателие в селото и казва, че се чувства спокойна и заземена. Освен с глината, семейството ѝ се занимава и с градинарство, както всъщност..

публикувано на 12.10.23 в 18:00

Фестивали на село

Празникът е хубаво нещо! Празникът на село – още по-хубаво! Днес въпреки или може би заради обезлюдяването на селата, се провеждат все повече празници и фестивали на село. Такива са и празникът в с. Долни Раковец, посветен на чесъна, произвеждан в..

публикувано на 11.10.23 в 16:30