неделя, от 6.05 до 7.00 часа
Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.
Екип на предаването: Зорница Гъркова, Оля Стоянова
Още през 90-те години елзасецът Тома Боглен разбира, че България е неговото място, но едва през 2005 година се установява тук. Интуицията му не го лъже и по отношение на друго – че някой ден ще се занимава с храна. Тома произвежда френски макарони и..
В миналото село Меляне в област Монтана е било известно с производството на бъчви и бурета. Казват, че селото се намира в един от най-чистите райони на България, тъй като наблизо няма големи предприятия. Може би това е една от причините Теодор Пушкаров..
Козефермата на Георги Додунчев е в село Илинден, на няма и километър от граничния пункт "Илинден". Георги отглежда стадо от автохтонната българска виторога дългокосместа коза и казва, че всичко във фермата му е simple, опростено. Наследил стадото на..
Лаура Рос от Холандия и Андреас Кунц от Германия се заселват в село Розовец в Сърнена Средна гора преди осем години. Лаура е етноботаник, а Андреас – журналист. Преди три години се ражда дъщеря им Максин, а заедно с нея се ражда и фермата им за чай. В..
Зарко Сарафян от Пловдив е млад и енергичен човек, който има отношение към храната, особено към традиционните български ястия. А какво по-традиционно за България и Балканите от лютеницата с всички вариации във вкуса и влаганите продукти. Зарко и..
Майстор наричаме занаятчията, който е овладял занаята си така, че "от сън да го събудиш" – ще си свърши работата безгрешно и с внимание към всеки детайл. А майсторите на хляба няма нужда да ги будиш от сън – те и бездруго стават преди Слънцето. Така казва..
Кунка Петкова и Стоян Асенов от град Карлово живеят в къщата си в село Отец Паисиево, в чийто двор отглеждат гъби шийтаке, листни зеленчуци, домати, аспержи, билки и подправки. Историята им обаче не започва с живота на село и отглеждането на зеленчуци..
Семейството на Стилияна Латинчева и Владимир Цветанов от софийския квартал Горна баня от години отглежда малко стадо крави – поддържат бройката им винаги на 12. Повечето от клиентите им са с тях от самото начало и са се превърнали в близки приятели...
В Средновековието две малки островчета в най-източната част на Индиийския океан били нещо като златна мина – това са Тернате и Тидоре, където растяли подправките карамфил и индийско орехче и през търговските пътища през Индия и Арабския свят стигали и до..
Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното..
Изборите в Германия приключиха и те имат своите добри и лоши страни. Със сигурност от тук нататък това, което ще се случва в Германия, от която се очаква..
Двудневна културна програма, посветена на народните обичаи – Кукеров ден и Сирни заговезни, организират в Поморие в първите дни на март. "От..
В старата господарска къща на остров Мавриций, чието име се превежда като Еврика, душата на любителя на антики крещи "Еврика" във всяка стая. В Eureka, La..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg