Eмисия новини

Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Оля Стоянова

Публикации

Андреа Маронян

Магията на сладкишите

Малката сладкарница на Андреа Маронян отваря врати през миналия октомври и за толкова кратко време хората в софийския квартал "Лозенец" вече са научили и обикнали вкуса на хляба, бисквитите и тортите на Андреа. Понякога те се отбиват само за едно кафе или..

публикувано на 14.03.23 в 18:00

История с животни

Донякъде на шега, но и с голямо основание нарекох този текст "История с животни". Главни герои в тази история с животни само привидно са Елина Стоянова и Раде Младенов от софийското село Казичене. Всъщност главните герои са биволите. Според друга версия..

публикувано на 13.03.23 в 16:10

В ателието на един китароправец

Костадин Димитров не нарича себе си лютиер, а чисто и просто китароправец. По професия майсторът е стругар – все по-изчезваща специализация, особено с роботизирането на голяма част от процесите в производствата.  Животът на Костадин го среща с..

публикувано на 09.03.23 в 17:10
Петър Симеонов

Рози и лавандули

Петър Симеонов от град Гурково и семейството му повече от 30 години отглеждат рози, а от по-скоро и лавандула. Според Петър розопроизводството в България е в упадък, особено в последните години, посочвайки и една от причините за това – липсата на работна..

публикувано на 08.03.23 в 17:00
Мелницата в село Ореховица

За мелниците и хората

Да мелиш зърно за хляб в малка стогодишна мелница е приключение, което не е по силите на всекиго. В мелницата в плевенското село Ореховица кипи неспирна работа, а камъкът, започнал да се върти преди 102 години, и днес продължава да смила зърното за хляба...

публикувано на 12.02.23 в 10:00
Милен Димитров

Хлябът – основата на всичко

Хлябът на Милен Димитров е като машина на времето – връща богатите спомени от детството на всички вкусили го. И това не е случайно, тъкмо напротив – Милен влага в хляба онзи вкус, който помни от миналото. Малката, даже микропекарна на Милен е в софийския..

публикувано на 11.02.23 в 10:15
Галя Уркузунова

Смелостта да създаваш

Галя Уркузунова е смел човек, противно на това, което тя твърди за себе си. От вече 30 години тя и съпругът ѝ Йордан Велинов са собственици на малък шивашки цех в София, създавайки два артикула – гордост за семейството. Вълненото бельо, което те шият, е..

публикувано на 09.02.23 в 17:00

За новото начало

В Разлог началото на всяка година се отбелязва с дълги хора в народни носии и изобщо – с пищни празненства. В такива моменти Елисавета Белчева от Разлог има много работа – от дълги години тя прави обредни хлябове, питки и погачи за всяко празненство и за..

публикувано на 08.02.23 в 15:00
Лиляна и Атанас Атанасови

По дирите на траханата

От няколко месеца Лиляна Атанасова от град Хасково официално произвежда трахана. Казвам официално, защото неофициално тя произвежда трахана още от раждането на детето си преди няколко години. А съвсем неофициално – траханата е част от детството и..

публикувано на 05.12.22 в 14:15

Димитровградски лешници

Може би е по-право да кажа "каснаковски лешници", но село Каснаково е изключително близо до Димитровград, а и в крайна сметка името на този текст не е от чак такова значение. Лешниците са важни. Христо Георгиев от Димитровград създава своята..

публикувано на 04.12.22 в 10:35