Eмисия новини

Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Оля Стоянова

Публикации

Татяна Слепцова – Тита

Кожата, в която живея

Заглавието на този текст почти на шега дублира заглавието на филма на Педро Алмодовар ог 2011 г. с участието на Антонио Бандерас. Започвам този текст така, защото по-надолу става дума и за кожа, и за кино. Татяна Слепцова – Тита е художничка, майка, и..

публикувано на 01.12.22 в 15:10
братята Филип и Теодор Филипови

Механизирай ми фермата

Ако някой ден имам ферма, бих искала точно това – някой да се заеме с механизацията ѝ, така че достатъчно тежкият труд, полаган от един животновъд, да бъде облекчен значително. Тъкмо с това се занимават братята Филип и Теодор Филипови – от години..

публикувано на 28.11.22 в 15:15

Нишките, които ни водят в Калофер

Разбира се, че става дума за калоферска дантела, която в Европа е известна като совалкова дантела. Дали в Европа, или в България, дантелата не може сама да се изплете – нужни са хора, които да пазят умението, да могат да говорят за него, да го преподават..

публикувано на 27.11.22 в 10:05

Североизточно вино

Казват, че почти няма друго място в Североизточна България, където червените сортове грозде да узряват така добре, а белите да развиват изцяло характера си, без да губят характерната си свежест, както Новопазарското плато и конкретно землището на с...

публикувано на 26.11.22 в 15:15

Ябълките на Одринка

Вече повече от десет години Одринка Дукатинова от гр. Батановци отглежда ябълкова градина – начинание, което за суровия климат в Пернишко и честите пролетни слани е равносилно на подвиг. Тя прави това от 28-годишна възраст върху площ от 40 декара и в..

публикувано на 24.11.22 в 17:35

Козефермата край границата

Разбира се, заглавието на този текст е препратка към "Чифликът край границата“ на Йовков, но няма нищо общо между героите на романа и семейството Иванка Тодорова и Никола Василев, чиято козеферма е почти на границата с Румъния, на няколко километра от..

публикувано на 23.11.22 в 13:35

Фермата на заклетите животновъди

Фермата на заклетите животновъди се намира край град Аксаково, Варненско, на място, където в миналото е имало бадемова горичка. Нейните собственици, силно свързани със земята и животновъдството, са Петьо Петров и Иван Борисов. Фермата е създадена трудно,..

публикувано на 21.11.22 в 13:15

Гъби в Поликраище

Антония и Ивайло Койчеви от великотърновското село Поликраище отглеждат култивирани гъби от много години, създавайки с малки стъпки своя технология.  Отнема време и усилия семейството да се реши и на следващата стъпка – разработването на рецепти за..

публикувано на 07.11.22 в 16:15
Нели Радева

Новото амплоа на розовото масло

Изненада е да видите паста за зъби, изложена за продажба в пекарна. Още по-изненадващо е когато разберете, че тази паста за зъби ухае на розово масло. На пазара има множество и най-разнообразни пасти за зъби, но такава с розово масло надали сте..

публикувано на 18.09.22 в 10:45
Силвия Идакиева и Петър Бозуков

Хляб с квас и любов в Казанлък

Преди четири години семейството на Силвия Идакиева и Петър Бозуков се впуска в приключението хляб с квас, създавайки малка пекарна в град Казанлък. За да се осъществи това приключение, Петър трябва да премине през множество обучения и да потърси точните..

публикувано на 15.09.22 в 08:23