"Г-жа Нинова е затворена страница"

Борислав Гуцанов: Лявото обединение е ключ към промяната

Малко в повече идват опитите да пришият БСП към Пеевски, смята председателят на ПГ на БСП за България

| Интервю
Борислав Гуцанов
Снимка: БГНЕС

Съобразявали сме се 100%. Никога досега не е имало такова сближаване между местните структури и централното ръководство. Почти няма район от тези 31, в който от централата да не сме се съобразили.

Това заяви пред БНР председателят на ПГ на БСП за България Борислав Гуцанов за подредбата на листите на БСП – Обединена левица за парламентарните избори.

"Не знам защо така излезе в публичното пространство, че е пожелано от Сергей Станишев. Видяхме какво е виждането на старозагорската партийна организация", каза той за лидерството на листата в Стара Загора.

Относно присъствието на Евгени Минчев в листите от гражданската квота Гуцанов обясни, че това е станало по настояване на софийската градска организация заради ясните му послания по темата с джендърството.

"Наталия Киселова е гражданска квота. Народното събрание има неистова нужда от опитен конституционалист", допълни той.

По думите му, целта е била профилът на бъдещата парламентарна група да включва специалисти от всички области.

Запитан има ли хора на Пеевски в листите Гуцанов призова тези, "които се правят на големи борци срещу г-н Пеевски да обяснят как с него управляваха и с него промениха Конституцията". Според него "малко в повече идва сега да се опитват да пришият БСП".

Отстъпването крачка назад на утвърдените леви лидери за Гуцанов е "големият скок и голямата магия", която се е случила в лявото обединение за тези предсрочни избори. Обединението е безалтернативен път и ключ към промяната в България, подчерта той.

"Винаги съм бил радетел на това обединение. За жалост, не сме успявали да стигнем до онова, което в момента се случва. Трябва да има критична точка, за да може да стане това обединение."

Г-жа Нинова е затворена страница, коментира Борислав Гуцанов в предаването "Преди всички".

Всеки си има вина за вътрешнопартийните крамоли, но това не можеше да продължава, отчита той.

Утре БСП - Обединена левица ще представи програмата си за ускорено развитие на България.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Киряков

Партиите не предлагат нищо по-различно от предходните кампании

С намаляване на броя на гласуващите по съвест ще се увеличава делът на купения вот. За това предупреди политическия анализатор Георги Кириаков. По думите му партиите в тази кампания не могат да предложат нищо по-различно от предходните няколко вота. „Кампанията е скучна, защото партиите няма какво да предложат по-различно от това което..

публикувано на 02.10.24 в 09:20
Любомир Аламанов

Демокрацията не е театър, а процес, в който участват и избирателите

Още в началото на предизборната кампания се усеща умора - все пак и за политическите сили, и за избирателите това са седми избори. Поредните избори показват неспособността на политическите сили да осъществят една от основните си функции - да направят стабилно управление, което да продължи нашият цивилизационен избор да сме нормална, добре развита..

публикувано на 01.10.24 в 14:20
Весислава Танчева

Весислава Танчева: 8-ите избори са сигурни

8-ите избори са сигурни , изказа мнението си пред БНР Весислава Танчева от Сдружение БОЕЦ.  "Изненадана съм от това в каква степен хората са готови, заради едното усещане за несигурност и евентуално да не ходим на 8-и избори, което според мен е сигурно, да се плъзнат по тази елементарна уловка - в каква степен Делян Пеевски или Бойко Борисов..

публикувано на 01.10.24 в 10:49
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Данните до този момент сочат спад..

публикувано на 01.10.24 в 09:25
Стоил Стоилов

Стоил Стоилов: Не виждам проблем с вота. Проблем е избирателната система!

"Не виждам някакъв проблем с организацията на изборите. Проблем е избирателната система" . Това заяви пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов. " Тази, която прилагаме,  беше единствената, която се промуши през партиите през 2014 г. Тя не беше желана от експертите . Имаше препоръки за задължителна преференция, за механично - смесена избирателна..

публикувано на 29.09.24 в 11:10
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна кампания Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Започваме една кампания, която ще е белязана с..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Любен Дилов - син

Любен Дилов-син: Джентълменското споразумение е на масата

" Едва ли има друга формация, която да има толкова дълга резервна скамейка, колкото има ГЕРБ-СДС ". Това каза пред БНР Любен Дилов-син – кандидат за депутат в листите на ГЕРБ-СДС в София и Бургас. " Няма драма. Няма никакво напрежение , поне в нашия избирателен район. Тази стъпка е възприета като логична и разумна", каза той във връзка с..

публикувано на 26.09.24 в 15:09
Слави Василев

Слави Василев: На тези избори отново ще катастрофираме

"На тези седми избори ние отново ще катастрофираме. Проблемът не е как да има мнозинство, а как мнозинството, което ще се създаде, да не бъде подвластно на Пеевски, Борисов и личните интереси на няколко силни фигури. Това е структурен въпрос. 51-вият парламент няма да произведе устойчиво мнозинство, което да изкара пълен мандат". Това..

публикувано на 26.09.24 в 13:48
Евгени Минчев

Евгени Минчев: Жалко за тези, които смятат, че съм поставен, за да бъда чучело...

"Не гласувайте за мен, а за моите идеи". За това призова от ефира на БНР пиар експертът Евгени Минчев , който е кандидат за депутат в листите на "БСП-Обединена левица" в София.   Той е поставен на четвърто място в листата на коалицията в 24 -ти МИР. Минчев смята, че за него ще гласуват "любопитните,  отегчените, тези, които искат да дадат..

публикувано на 26.09.24 в 13:35
Вангелия Чорбаджийска и Габриел Пенчев

Провокация към политиците: Учредява се Национален фронт за младежта

Учредява се Национален фронт за младежта. Инициативата е провокация към кандидатите за депутати и ще съществува в рамките на кампанията "Лига на младите гласоподаватели". "Самите избори стават монотонни. Ние се опитваме да бъдем различни. Младите трябва да вземат по-активно участие в политиката, но и самите политици да се вслушват в нуждите..

публикувано на 26.09.24 в 09:38