Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещени места събират хиляди вярващи

2
Снимка: Дарина Стоянова

Има едно място в община Момчилград, което вечерта на 5-и срещу 6-и май събира стотици вярващи хора от различни религии, вярващи в чудодейната сила на водата. В живописна местност сред широколистна гора по широк скален венец се стича изобилно вода. В подножието му е изградена чешма с няколко чучура и малък басейн. Съществува поверие, че срещу Гергьовден водата придобива лечебни свойства и изцерява заекване и болни очи. И това се случва само тази вечер. Тайнството се случва в полунощ. В този момент започва мюсюлманският празник Хъдърлез. 
Векове наред, всяка вечер хората от Източните Родопи са се качвали на връх Дамбалъ. По древна езическа традиция, те дочаквали изгрева на слънцето, за да се облеят и отпият от целебната вода на тукашния извор. Нито християнството, нито ислямът са повлияли върху древните обреди, пише изследователят и журналист Георги Кулов в книгата си "Хора на истината". И допълва: "Надеждата за здраве е обсебила това място. И днес има хора, които търсят изцеление за себе си и своите деца в лековитата вода."
Какво значи за мюсюлманите алевии Дамбалъ, попитах изследователя на източнородопския алевизъм и сам алиан Мухарем Алиосман:


"Първоизворът на тукашния воден ритуал и наименованието Дамбалъ можем да потърсим още по-надълбоко - в корените на тракийската цивилизация,  към която в древността са принадлежали Родопите", пише още Кулов и четем: "Това би помогнало да разгадаем религиозната и космогоничната символика, закодирана в този първобитен и елементарен на пръв поглед ритуал от религиозните вярвания и практики на българските алиани. За да получа по-изчерпателна информация се допитах до Соня Костадинова от отдел Етнография в Регионалния исторически музей в Кърджали. Чуйте подробностите:


Дамбалъ не е единственото място, обединяващо хора от различни етноси и  религии. Надеждата за изцеление води хиляди вярващи в обвитата в загадъчност Странджа планина. Вярата, че водата, която извира в подножието на скала на древното култово място Индипасха лекува болести, събира всяка година стотици хора от цяла България. Говори се, че най-лековита става седмица след Великден, на Томина неделя. А, тази година и на двете светилища водата придоби целебни свойства в рамките на два поредни дни.
До преди няколко години само избрани хора намираха предполагаемото древно тракийско скално оброчище. Сега има указателни табели. 
"Индипасха се намира в землището на село Сливарово", разказва етнологът Горан Стефанов, който е работил години в музея в Малко Търново. Той допълва, че това е "едно от малкото странджански села, което все още съществува като живо макар, да е на път да изчезне. В него живеят трима човека заедно с кметицата." А местността, в която се намира Индипасха се нарича "Селището". 
За връзката между Дамбалъ и оброчището в тайнствената Странджа планина, за вярванията в лечебната сила на водата и още подробности, разказва Горан Стефанов:


Ако се върнем обаче в Родопа планина и прочутото с кисело мляко чак в Китай село Момчиловци, ще научим и за друго място с целебна вода. В малката църква под връх "Св. Илия" в нощта срещу Гергьовден и на самия празник, "заключеният" в храма чудодеен извор придобива най-лековити свойства. И тук хора от близо и далеч, християни и мюсюлмани, идват с надеждата, че водата ще ги пречисти и ще им помогне да се избавят от болести и злини, а чудесата, случили се в параклиса на аязмото доказват лечебната сила на водата и на вярата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40
Снимката е илюстративна

Баба прекоси две държави заради първия учебен ден на внука си

Таня Типова, дългогодишен начален учител от град Хаджидимово, пропътува стотици километри между Югозападна и Южна България през Гърция, за да присъства на първия учебен ден на внука си Кристиян. Първолакът чу звънеца и пристъпи школския праг в средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали. Самата Таня Типова е отгледала три дъщери. Посрещала..

публикувано на 16.09.24 в 23:07

Теодора Богданова: Искам да остана Учител

Още по-вълнуващи празници и още по-успешни делници обеща новият директор на средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали Теодора Богданова. Само преди дни тя пое поста от Златко Атанасов, след като спечели конкурс за директор на школото. „Вълнуващо“. Така с една дума определи началото на новата учебна година новоназначеният ръководител на..

публикувано на 16.09.24 в 21:57

Йовковци започнаха новата учебна година с благотворителност

Над 3 500 лв. събраха в благотворителната си инициатива за първия учебен ден "Вместо цвете, подари надежда" възпитаниците, учителите и родителите от средно училище "Йордан Йовков" в Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът Людмила Чаушева. Тя припомни, че предложението е дошло от родители, учиници и учители, а точната сума,..

публикувано на 16.09.24 в 17:10